НОВИНИ

Фестивал на виното „Златен грозд” в Мелник

За седма поредна година фестивалът „Златен грозд” в Мелник събра винопроизводители от Югозападна България, които представиха новата си реколта от местни вина. Целта е да се популяризира винения туризъм в региона, който е основен поминък на хората.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград София Гълъбова
19:40, 10.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В изложението на вина от новата реколта участваха и винопроизводители, които от скоро предлагат продукцията си на пазара.За първи път бели и червени вина показаха представители на винарна от мелнишкото село Хотово. Казаха ,че отглеждат близо 400 декара лозя само с местни сортове ,защото от тях се прави качествено вино.

Благослав Димитров – търговски представител на винарна: Имаме най-различни сортове традиционни за региона – сандански мескет, широка мелнишка лоза ,Мелник 55, Мелник 82, Мускат Димят ,Керацуда, десертни лозя.

В конкурса за най-добра гроздова напитка участваха както големи изби от Мелнишко и региона, така и производители на домашно вино.Гостите на фестивала след дегустация на домашно произведените напитки,определят „вино на публиката”.Това е и конкурса с най-атрактивна награда.

Димитър Манолев,винопроизводител от Мелник: И който човек спечели от производителите домашните има голяма награда – съда за съхранение на вино ,неръждавейка, който за домашните производители е много скъп

Винения фестивал пристигнаха стотици гости от страната и чужбина, за да опитат от прочутото мелнишко вино, за което местните хора казват ,че е толкова гъсто и може да се върже в кърпа. Има вина, с които може да се похвали Мелник и обикновено са много качествени. Трябва повече реклама за българските вина, повече фестивали и да се популяризира повече най-доброто вино. На специален щанд жените от Мелник, предлагаха на гостите, приготвени от тях местни кулинарни ястия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязка промяна на времето от тази нощ, усложняване на пътната обстановка
Рязка промяна на времето от тази нощ, усложняване на пътната обстановка
Видинчани искат магистрала до София и тунел под прохода Петрохан
Видинчани искат магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан"