НОВИНИ

Фестивалът "София диша" се мести на пл. "Св. Александър Невски"

Осмият Летен градски фестивал "София диша" ще бъде на ново място - на пл. "Св. Ал. Невски", във връзка с подготовката за Българското председателство на ЕС, и ще е в две части - в последната събота и неделя на юни и на август - 24 и 25 юни и 26 и 27 август, с различна програма и участници. Това съобщиха на пресконференция днес инициаторите от фондацията "София диша", чийто основен партньор в организацията на фестивала е Столичната община.

bnt avatar logo
от БТА
14:00, 20.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още
фестивалът софия диша мести александър невски

Обичан от столичани и гостите на града, многообразен, с много плюсове - достъпен за всички, на знаково място, с възможност за срещи на млади творци - така характеризира фестивала заместник-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов. Той отбеляза, че празникът подпомага творческите индустрии, привлича гости и стимулира за по-активен живот софиянци.

Новото място е много подходящо, защото дава възможност да се представи както съвременното изкуство, така и материалното и нематериалното културно наследство на страната ни, нейната история и култура. Освен храма "Св. Ал. Невски" там са църквата "Св. София", гробът на Иван Вазов, паметникът на Паисий Хилендарски, Народното събрание, Художествената академия, Националната галерия "Квадрат 500", Синодалната палата, отбелязаха организаторите.

Новост е и фестивалната Зона "България", посветена на българските традиции и обичаи, народни занаяти, музикален и танцов фолклор.

Над 50 автори ще бъдат представени в галерийния павилион, който за първи път ще отвори врати в Творческата зона на "София диша". Две селекции от късометражни филми ще бъдат показани в кинопавилиона. Разнообразна програма на сцената - от 16.00 до 22.00 ч., ще предложат утвърдени и съвсем млади музиканти.

Детската зона - в неделя от 10.00 ч., е безплатна, с разнообразни занимания - от творчески работилници до информатика.

Интересна програма ще има и в Спортната, Базарната и Релакс зоната - с гурме сандвичи на достъпни цени, коктейли и други вкусотии, допринасящи за празничното настроение.

"София диша" ще е разположен на площ от 12 500 кв. м, с над 200 участници от цялата страна и бюджет от 160 000 лв., 60 000 от които - от Столичната община. Очакват се над 50 000 посетители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три пъти повече туристи очаква Русе след изграждането на нова кейова стена
Три пъти повече туристи очаква Русе след изграждането на нова кейова стена
Младежи организираха благотворителен концерт за лечението на свой връстник
Младежи организираха благотворителен концерт за лечението на свой връстник