Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора отбелязва половин век. Юбилейното 50-о издание се открива тази вечер с истинско събитие - българската премиера на операта "Африканката" от Джакомо Майербер. Концепцията на постановката е създадена от най-успешната жена оперен режисьор днес Вера Немирова.

Премиерата на операта Африканката е събитие поради много причини. Поставя се за първи път не само у нас, а и изобщо на Балканския полуостров. На родната оперна сцена подобен образец на голямата френска опера присъства изключително рядко. А точно сега в Европа интересът към творчеството на Майербер се възражда.

Ивайло Кринчев - диригент: Ще дойдат хора от т.нар. „Майерберово общесто", проявяват интерес. Това е както Вагнеровото общество, така по същия начин е и Майербер. И самият факт, че се прави за първи път наистина не само в България, а на Балканите, а и за първи път в Стара Загора прави градът доста отличим на оперната карта на света.

За Вера Немирова премиерата на "Африканката" е чудесен повод българският оперен театър да се отърси от оковите на обичайното и познатото.

Вера Немирова- режисьор: Да престанем да тъпчем в заглавия като само Трубадур, Травиата, Риголето, а да се отворим към Майербер, оттам нататък и към Вагнер, да се отворим и към творчеството на Албан Берг, на Алберт Шьонберг, на Антон Веберн, защо не? В България е бъдещето, в България има изключителен интерес да дойдат много различни хора от западноевропейските страни да се реализират, защото там има една пренаситеност, а тук новите тенденции в оперния театър, новият, модерния прочит току-що започва.

Постановката на Вера Немирова идва в Стара Загора директно от Доче опер в Берлин. Над 600 костюма и целият декор са подарени от този голям театър на българските артисти.