"Фейсбук" премахна над 20 италиански акаунта с общо два милиона и 400 хиляди последователи. Разследване на компанията установило, че профилите са разпространявали "фалшива и предизвикваща разделения" информация на теми миграция, ваксини и антисемитизъм в Европа.

Калифорнийската компания "Фейсбук" обяви, че е премахнала 23 италиански профила от главната си платформа. Според компанията, акаунтите са разпространявали лъжлива и злословна информация на фона на предстоящите избори за Европейски парламент. Сигналът, който довел до разследването на въпросните профили и страници, е бил подаден от международна неправителствана организация.

Повече от половината свалени профили са подкрепяли двете управляващи в Италия партии - Движение "Пет звезди" и "Лигата". Една от изтрите страници е разпространявала фалшива информация за писателя Роберто Савиано, известен критик на Камората. На друга пък, е било качено видео с насилие, извършвано от мигранти, което всъщност е сцена от филм.

Европейският съюз многократно отправя призиви към компании като Фейсбук, Гугъл и Туитър във връзка с предпазване от чужда намеса по време на евровота, който ще се състои в края на месеца.