Адвокатите на Фейсбук отрекоха компанията да е цензурирала голота в снимка на произведение на изкуството, като е спряла профила на потребителя, който я е публикувал, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Френският учител Фредерик Дюран-Бесас съди Фейсбук за цензура, след като профилът му в социалната мрежа бил спрян през 2011 г., когато мъжът публикувал снимка на известна картина от 19 век на Гюстав Курбе. Става въпрос за произведението "Произходът на света", на което са изобразени женски гениталии.

Профилът на 59-годишния Фредерик Дюран-Бесас бил спрян часове след като ценителят на изкуството публикувал снимка с платното.
Адвокатите на мъжа водят дело в парижки съд с искането акаунтът му да бъде активиран отново и да му бъдат изплатени 20 хиляди евро за компенсация.

"Да нарекат Курбе разпространител на порнография, за мен, който обичам Курбе, е все едно мен да нарекат разпространител на порнография", каза французинът преди делото вчера.

Защитниците от страна на социалната мрежа поискаха прекратяване на делото, защото Дюран-Бесас не съди правилното поделение на Фейсбук. Учителят трябвало да предяви претенции към Фейсбук Ирландия, който е доставчикът на услугата му във Франция, а не към основното дружество в Калифорния.

Освен това, според защитата, французинът не е предоставил доказателства, свидетелстващи, че акаунтът му е бил спрян заради картината на Курбе. Решението на съда по делото ще бъде обявено на 15 март. Междувременно социалната мрежа промени политиката си и вече разрешава публикуването на голи тела, ако те са част от произведение на изкуството.