НОВИНИ

​Фейсбук с кампания срещу фалшивите новини във Франция преди избори​те

Фейсбук започна днес кампания за противодействие на фалшивите новини във Франция, след като социалната мрежа попадна във фокуса на вниманието преди наближаващите президентски избори, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
12:09, 06.02.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
​фейсбук кампания фалшивите новини франция избори​те

Фейсбук съобщи днес, че ще работи с няколко водещи френски медии, включително агенция Франс прес, телевизия Бе Еф Ем, изданията "Експрес" и "Монд" и други, за да се направи така, че в социалната мрежа да не бъдат публикувани фалшиви новини.

Компанията Фейсбук стана обект на критики, че не е направила достатъчно да предотврати разпространението на невярна информация чрез своята интернет платформа по време на американските президентски избори и в отговор предприе мерки за разрешаване на проблема.

Във Франция се породи безпокойство, че както в САЩ е възможно да се появят хора, които да разпространяват невярна информация чрез Фейсбук в навечерието на френските избори, чийто първи тур ще е през април, а вторият - през май.

В САЩ Фейсбук заяви, че потребителите ще могат по-лесно да отбелязват новинарски материали в лентата с новините, чието съдържание представлява измислица, и добави, че ще си сътрудничи с организации и медии като уебсайта за проверка на факти "Сноупс" (Snopes), Ей Би Си нюз и Асошиейтед прес при удостоверяване автентичността на дадена статия.

Миналия месец Фейсбук започна инициатива за противодействие на фалшивите новини и в Германия, където властите изразиха безпокойство, че фалшивите новини и "насаждането на омраза" в интернет могат да повлияят върху резултатите от парламентарните избори през септември, на които канцлерът Ангела Меркел ще се опита да спечели четвърти мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мръсен въздух дишат и жителите на Горна Оряховица
Мръсен въздух дишат и жителите на Горна Оряховица
Част от АМ Хемус остава затворена след трагедията в тунел Ечемишка
Част от АМ "Хемус" остава затворена след трагедията в тунел "Ечемишка"