НОВИНИ

Фейсбук, Туитър и Алфабет премахнаха профили с руска и иранска пропаганда

Фейсбук и Туитър обявиха, че са изтрили или премахнали акаунти, свързани с Русия и Иран. Вчера технологичният гигант Майкрософт съобщи, че са предотвратени руски хакерски атаки срещу американски институции.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова Източник: БТА
09:34, 22.08.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

652 страници, групи и акаунти са изтрити от Фейсбук. Решението е продиктувано заради установени връзки с Русия и Иран. Социалната мрежа е била известена от компания, специализирана по въпросите на киберсигурността. Засечени са били страници, контролирани от базирана в Техеран групировка. Регистрациите са основно в САЩ и Великобритания. Тези страници са свалени, а американските и британските власти - известени.

Паралелно, социалната мрежа е затворила други акаунти, за които има съмнения, че са свързани с руските разузнавателни служби. Съдържанието на страниците се отнася основно за Украйна и Сирия. Действията на Фейсбук са проведени в сътрудничество с американската полиция.

Междувременно Туитър съобщава, че са спрени 284 акаунта с очевидни връзки с Иран.

Тези информации идват на фона на вчерашните разкрития на Майкрософ за предотвратени операции на хакери, свързани с руското правителство. Според технологичния гигант са били разработени имитации на няколко уебсайта, сред които Сенатът на САЩ и два мозъчни тръста, които получават финансиране и от Конгреса - Международния републикански институт и института "Хъдсън". Майкрософт обаче не прави заключения какво точно са искали да постигнат фалшивите сайтове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с една трета до 2030 г.
Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с една трета до 2030 г.
Признаха за виновен ръководителя на предизборната кампания на Тръмп
Признаха за виновен ръководителя на предизборната кампания на Тръмп