Фейсбук и Туитър обявиха, че са изтрили или премахнали акаунти, свързани с Русия и Иран. Вчера технологичният гигант Майкрософт съобщи, че са предотвратени руски хакерски атаки срещу американски институции.

652 страници, групи и акаунти са изтрити от Фейсбук. Решението е продиктувано заради установени връзки с Русия и Иран. Социалната мрежа е била известена от компания, специализирана по въпросите на киберсигурността. Засечени са били страници, контролирани от базирана в Техеран групировка. Регистрациите са основно в САЩ и Великобритания. Тези страници са свалени, а американските и британските власти - известени.

Паралелно, социалната мрежа е затворила други акаунти, за които има съмнения, че са свързани с руските разузнавателни служби. Съдържанието на страниците се отнася основно за Украйна и Сирия. Действията на Фейсбук са проведени в сътрудничество с американската полиция.

Междувременно Туитър съобщава, че са спрени 284 акаунта с очевидни връзки с Иран.

Тези информации идват на фона на вчерашните разкрития на Майкрософ за предотвратени операции на хакери, свързани с руското правителство. Според технологичния гигант са били разработени имитации на няколко уебсайта, сред които Сенатът на САЩ и два мозъчни тръста, които получават финансиране и от Конгреса - Международния републикански институт и института "Хъдсън". Майкрософт обаче не прави заключения какво точно са искали да постигнат фалшивите сайтове.