Изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" от семейството на Европейската народна партия става все по-вероятно. Пред германската преса лидерът на ЕНП Жозеф Дол критикува Орбан за кампанията срещу председателя на Еврокомисията Юнкер. Лидерът на партийната фракция в Европарламента постави три условия, при които "Фидес" ще избегне изключване - извинение, край на негативната кампания и гарантиране на свободите на Централно-европейския университет на Джордж Сорос.

Това е акция от плакати, които са поставени в цяла Унгария по инициатива на партията на премиера Виктор Орбан. Отзвукът от тях в политическото семейство на Европейската народна партия е оглушителен. С плакатите се правят внушения. От надписите излиза, че председателят на Европейската комисия, който е от същата Европейска народна партия като Орбан, заедно с милиардера Сорос, иска да насърчава нелегалната миграция.

Унгарският премиер обяви в неделя, че на 15 март ще свали тези плакати, за да постави други - със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водач на листата на социалистите и социал-демократите за предстоящите европейски избори. Тимерманс е съперник на Манфред Вебер за председателския пост и го упреква за боязливото отношение към Виктор Орбан.

Европейската народна партия е голямо семейство, в което може и да има недоразумения, казва днес председателят ѝ Жозеф Дол в интервю за вестник "Ди Велт" и допълва: "Има обаче една граница, която Виктор Орбан прекрачи.".

12 партии-членки на ЕНП от девет държави са подали становища за изключването на "Фидес" и Орбан. Решението ще трябва да се вземе с пълно мнозинство на 20 март. В тази ситуация ролята на германските партии, Християн-демократичен съюз и Християн-социален съюз е решаваща, защото имат най-голямо представителство. Те се дистанцират от Орбан, но се въздържат от призиви за изгонване.