НОВИНИ

"Фидес" на Орбан пред изключване от ЕНП

Изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" от семейството на Европейската народна партия става все по-вероятно. Пред германската преса лидерът на ЕНП Жозеф Дол критикува Орбан за кампанията срещу председателя на Еврокомисията Юнкер. Лидерът на партийната фракция в Европарламента постави три условия, при които "Фидес" ще избегне изключване - извинение, край на негативната кампания и гарантиране на свободите на Централно-европейския университет на Джордж Сорос.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:13, 05.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Това е акция от плакати, които са поставени в цяла Унгария по инициатива на партията на премиера Виктор Орбан. Отзвукът от тях в политическото семейство на Европейската народна партия е оглушителен. С плакатите се правят внушения. От надписите излиза, че председателят на Европейската комисия, който е от същата Европейска народна партия като Орбан, заедно с милиардера Сорос, иска да насърчава нелегалната миграция.

Унгарският премиер обяви в неделя, че на 15 март ще свали тези плакати, за да постави други - със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водач на листата на социалистите и социал-демократите за предстоящите европейски избори. Тимерманс е съперник на Манфред Вебер за председателския пост и го упреква за боязливото отношение към Виктор Орбан.

Европейската народна партия е голямо семейство, в което може и да има недоразумения, казва днес председателят ѝ Жозеф Дол в интервю за вестник "Ди Велт" и допълва: "Има обаче една граница, която Виктор Орбан прекрачи.".

12 партии-членки на ЕНП от девет държави са подали становища за изключването на "Фидес" и Орбан. Решението ще трябва да се вземе с пълно мнозинство на 20 март. В тази ситуация ролята на германските партии, Християн-демократичен съюз и Християн-социален съюз е решаваща, защото имат най-голямо представителство. Те се дистанцират от Орбан, но се въздържат от призиви за изгонване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария остави без парно хиляди абонати в част от центъра на София
Авария остави без парно хиляди абонати в част от центъра на София
Втори ден от визитата на Медведев в България
Втори ден от визитата на Медведев в България