НОВИНИ

​Филип Димитров: Когато станах премиер, България беше една банкрутирала държава

В студиото на "Още от деня" конституционният съдия Филип Димитров и бивш министър-председател на България каза, че на 8 ноември 1991 г., когато е положил клетва като премиер, "България беше една банкрутирала, обрулена и смачкана държава с почти нулева, вече започнала, частна инициатива, пълна изолация, дълг до шия без възможност за получаване на кредити". Слава Богу, сега България е член на ЕС и НАТО, на позиция в кръга на богатите и добре справящите се държави, каза Димитров.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 10.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Филип Димитров обясни каква е процедурата при една евентуална оставка на кабинета. По думите му, тази процедура е уредена в чл. 99 от Конституцията и тя е винаги една и съща - предлага се мандат на най-голямата, втората по сила и на избрана от президента трета политическа сила. "Първите две в определени срокове и ако всички не успеят да съставят кабинет и както от 1997 г. насам знаем, ако президента не прецени, че техния мандат е бил успешен се извършват три акта на държавния глава - разпускане на парламента, насрочване на нови избори и назначаване на правителство".

Но ако остават по-малко от 3 месеца от мандата на парламента, той не може да бъде разпуснат. Така, че остават само двете неща, които извършва президента - назначава служебно правителство и насрочва избори. Настоящият президент не може да разпусне Народното събрание - това е изискването в тези 3 месеца от неговия мандат - на президента, обясни още конституционния съдия Филип Димитров.

Вижте целия разговор с Филип Димитров във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробно електронно гласуване за членове на Висшия съдебен съвет
Пробно електронно гласуване за членове на Висшия съдебен съвет
От нашия пратеник във Вашингтон: Тръмп и Обама са на среща в Белия дом
От нашия пратеник във Вашингтон: Тръмп и Обама са на среща в Белия дом