Всеки опит за нарушаване на обществения ред от страна на мигрантите ще бъде спрян с цялата строгост на закона. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в "Още от деня". Той определи поведението на мигрантите от Харманли като нагло, тъй като вчера публично са заявили, че не търсят убежище и са имали претенции към условията на живот.

Според него някои от мигрантските недоволства като тези в София, Варна, Бургас и Ямбол са провокирани под форма на предизборна агитация.

Филип Гунев, заместник-министърът на вътрешните работи: Очевидно е, че тези протести не са спонтанни, те са планирани, винаги са въз основа на някаква информация, която няма нищо общо с плановете на държавата и МВР за изграждане на кризисни центрове.

Гунев, обаче, разграничи центъра в Харманли, в който вчера мигрантите протестираха заради лошите битови условия. По думите му, застрояването на огромния център за бежанци в малко градче като Харманли с 10 000 души е абсолютна глупост и в момента МВР прави опити да ограничи потока от мигранти там.

Бежанците в Харманли на бунт заради битовите условия в лагера

Бежанците в Харманли на бунт заради битовите условия в лагера

Стотици бежанци протестираха тази сутрин в лагера в Харманли заради битовите условия в центъра. Мигрантите искат да бъдат пуснати да тръгнат към Сърби...

Гунев нарече предизборен мит информацията за навлизането на мигранти в страната ни. Той отчете, че тази година имаме 30% намаление на мигрантите, а месец септември е с най-нисък брой влезли мигранти от 4 години насам.

Втората степен на нашата дейност, на нашата проактивност е, защото искаме проактивно да намалим още броя на мигрантите, аргументира се Гунев.

Бъчварова: Задействана е втора степен за опасност от мигрантските потоци

Бъчварова: Задействана е втора степен за опасност от мигрантските потоци

Задействано е второто ниво на Плана за действие при извънредни ситуации във връзка с евентуално засилване на мигрантските потоци по българо-турската г...

Гледайте цялото интервю с Филип Гунев във видеото.