НОВИНИ

Филип Гунев: Оградата е само един елемент от концепцията за охрана на границата

Необходимо по цялата граница да има интегрирана система с камери и сензори. Това към момента е така само при една трета от границата. Иначе оградата би имала само ограничен ефект. Трябва да има добра система за охрана на границата - с камери, пътища, патрули, които да реагират бързо, заяви бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 13.06.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Гунев каза, че има няколко причини участъци от оградата да бъдат проектирани едноредови - поради технически причини - защото не може на всички места да се изгради двуредова, за да се намали стойността на съоръжението и заради високия миграционен натиск през 2015 г.

Филип Гунев заяви още, че няма съмнения, че има злоупотреби при строежа на тази ограда и че ще бъде изненадан, ако излезе нещо от течащата проверка на прокуратурата.

Гунев отговори на обвиненията, че камерите по границата не работят. Той заяви, че като са без поддръжка не означава, че не работят, а някои са при намален капацитет. Гунев поясни, че от години Гранична полиция не може да се справи с това да поднови договорите за поддръжка на системата за наблюдение на границата, която до момента струва 60-70 млн. лв. Той счита за уместно, че областните управители отговарят за съоръжението и неговата поддръжка, тъй като МВР няма нужния капацитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще обжалва в КС текст от Закона за публичните финанси
БСП ще обжалва в КС текст от Закона за публичните финанси
Във Варна ще подготвят военни лекари
Във Варна ще подготвят военни лекари