Екип на БНТ започна снимки на документалния филм „С любов от Отто".

Документалният разказ е фокусиран около непознатата история за големия дарител Отто Биелигк, чийто вековен юбилей ще бъде отбелязан тази година.

© БНТ

Роден в Австро-Унгария, той приема България като втора родина и дори получава българско гражданство. Хер Биелигк е сред основателите на застрахователното дело в България и един от най-големите дарители на Българския Червения кръст. Дарил е е цялото си имущество, за да бъде изграден павилион за лечение на бедни хора към Болница Червен кръст. Сградата е проектирана от именитите архитекти Кирил Маричков и Георги Фингов. Днес на това място се издига Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов". Болницата „Червен кръст" е уникална и със своята социална мисия: след 1932 г. издръжката на бедните болни се поема от дарителски фонд. Десетилетия наред болницата е и учебна база на единственото в страната училище за милосърдни сестри. За лекарите по онова време е висока чест и признание да получат предложение за работа именно в болница „Червен кръст".

По волята на Отто Биелигк, той е погребан в двора на болницата. В знак на благодарност е издигнат и бюст-паметник. Негов автор е прочутият български скулптор Андрей Николов. След 1945 г.изчезва и на същия постамент е сложен нов бюст – на сегашния патрон на болницата, руския военен хирург Н.И. Пирогов. Близо 10 години ръководството на БЧК се опитва да открие следите на оригиналната фигура и обединяват усилията си заедно с ръководството на едно от най-престижните медицински заведения у нас -Института „Пирогов" за възстановяване паметника на малко известния у нас филантроп Отто Биелигк.

© БНТ

Филмът изследва следите на благородните жестове и каузи, раздухва паяжината на забравата, и събужда закъснялата признателност. Над филма за големия дарител Отто Биелигк работят сценаристът Галя Крайчовска, режисьорът Милена Гетова и операторът Анна Андреева. Редактор на филма е Весела Смилец, а продуцент – Петя Тетевенска.

Пред камерата на БНТ застават ревностният пазител на архивите на БЧК - Лидия Маркова, инициаторът за поставяне на нов паметник и директор на „Пирогов" проф. Асен Балтов, изкуствоведът Весела Ножарова, Дарина Билярска от Агенция „Държавен архив", внукът на архитект Киро Маричков – известният музикант Кирил Маричков, ст.н.с Ани Златева. Лентата разкрива и артистичните заложби на Румен Йовчев – водещ на късната информационна емисия „По света и у нас“. В документалните възстановки той изпълнява ролята на Отто Биелигк.

Филмът „С любов от Отто" ще бъде излъчен в рубриката на БНТ „В кадър" през септември.