Филмът "Аз, ти и приятели" (2017) с автор Цветелина Атанасова и режисьор Борислава Димова спечели наградата за най-добър сценарий на 8-то издание на международния фестивал ЕкоФест в Букурещ. Това е втора награда за разказа на Цвети Атанасова, която за съжаление си отиде от този свят през май тази година.

През 2017 г. „Аз, ти и приятели“ беше отличен на престижния Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна, като получи наградата на председателя на Българския Червен кръст и бе единствената отличена българска продукция в категорията „Филми на Червения кръст и Червения полумесец“.

На филмовия фестивал ЕкоФест в Букурещ се състезават филми от цял свят, чиято тематика е насочена към опазване на околната среда и екологията в различни сфери. Сред участниците в тазгодишното издание имаше филми от ЮАР и Бразилия.

Филмът "Аз, ти и приятели" е произведен за рубриката "В кадър" на БНТ - мястото за актуална документалистика на Дирекция "Информация".

Оператор на лентата е Анна Андреева, оператор дрон - Атанас Атанасов, монтажът е на Диана Григорова, продуцент е Петя Тетевенска, а редактор - Цветана Кръстева.

„Аз, ти и приятели“ е увлекателен разказ от първо лице на водачите на кучета и съжителството им с техните четириноги партньори. Лентата документира моменти от работата на три оперативни двойки водач - куче. Показват се любопитни подробности от емоциите, дългото и последователно обучение на кучетата и водачите, за да се изгради връзка между тях, която ги прави незаменим екип, готов да помага при различни бедствия, аварии и инциденти.

Филмът разкрива още какво мотивира планинските спасители и инструктори да се отдадат на отговорната работа да спасяват човешки животи.

Сценарият на документалния филм „Аз, ти и приятели“ е на Цветелина Атанасова, която посвети повече от 25 години от своята кариера на Българската национална телевизия.

Тя е автор на над 100 документални филма, между които сериите „Потънали черноморски пристанища“, „Под морските вълни“, „Акра – история между вода и огън“ (Годишна награда за принос в популяризирането на културно-историческото наследство“, 2013 г.), „Солени сълзи“, „Силата на Дамасцена“, „Плачът на морето“; „Черно море – съдба и бъдеще“, „Черно и бяло“, „Пришълците“ (Голямата награда на Mtel Media Master), „90 градуса южна ширина“.

Участвала е в екологични мисии в ЮАР, Мозамбик, Кения, Тайланд, както и в ХІХ-та и ХХIII-та Антарктически експедиции. Носител е на престижни награди от кинофестивали в България и чужбина, както и отличието на Програмата на ООН за развитие за цялостен принос в опазването на Черно море.

През 2017 г. Цветелина Атанасова публикува книгата си „Моето Черно море“.

Филмът „Аз, ти и приятели“ на Цветелина Атанасова можете да гледате ТУК