НОВИНИ

Филмът на БНТ "Първото семейство" с публична прожекция

На 19 октомври (петък) от 17 ч в Културен център G-8 ще се състои прожекция на документалния филм "Първото семейство", с който беше открит новият сезон на поредицата "В кадър" на БНТ в началото на месеца. Събитието се организира от сдружение SOS Детски селища България, част от голямото международно семейство "SOS Children’s Villages International", което от 1949 г. се грижи за близо 2,500,000 деца в 135 страни по света. Документалната лента е продукция на Дирекция "Информация" на БНТ с автор Геновева Радева и е посветена на 25-годишнината от създаването на SOS Детско селище Трявна.

филмът бнт първото семейство публична прожекция
bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 18.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Историята на филма и неговите герои започва по-рано – през 1993 г., когато Геновева Радева снима предаване на БНТ. Четвърт век по-късно зрителите ще видят вече порасналите Щерияна, Пламен и Таня, израснали в Къща 1 от детското селище и тяхната SOS майка. Филмът съдържа архивни кадри, разкриващи моменти от житейския им път от селището до реализацията им в живота извън него. Режисьор на "Първото семейство" е Николай Василев, а оператор Недялко Данов.

Освен с прожекцията на филма "Първото семейство", SOS Детски селища България отбелязва 25-годишнината на селището в Трявна и с представяне на книгата "25 мига от детството". Юбилейното издание съдържа 25 фотографии, запечатали усмивките на деца, лишени от родителска грижа с призив да ги виждаме по-често на техните лица. Книгата ще бъде специален подарък за всеки, регистрирал се като SOS приятел по време на събитието в Културен център G-8.

Филмът на БНТ ще бъде показан и по време на честването на юбилея в SOS Детско селище Трявна на 23 октомври (вторник).

;

Темата за съдбата на децата, израснали в SOS селищата ще бъде разгледана в предаването "Малки истории" с водещ Ирен Леви, утре, 19 октомври, от 14 ч по БНТ1. Участие в изданието ще вземат Щерияна Петрова - една от героините на филма "Първото семейство", авторът на филма Геновева Радева, проф. д-р Росен Коларов - председател на УС на SOS Детски селища България, Иван Христофоров - директор Програма "SOS Детско селище Велико Търново – Габрово – Трявна" и едно от приемните семейства от SOS Детско селище Трявна – Лили и Младен Недялкови.

В предаването "Малки истории" зрителите на обществената медия ще могат да видят откъс от документалната лента "Тревненските слънца" - разказ за децата, които растат сега в SOS Детско селище Трявна. Филмът ще бъде излъчен на 4 ноември (неделя) в рубриката "В кадър" по БНТ1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стряскаща тенденция: До 2030 г. 60% от България ще стане демографска пустиня
Стряскаща тенденция: До 2030 г. 60% от България ще стане демографска пустиня
Заловиха 28-годишен мъж, представял се за митничар и инсценирал проверки
Заловиха 28-годишен мъж, представял се за митничар и инсценирал проверки