НОВИНИ

Финална права за коалиционните преговори в Германия

Преговорите за управляваща коалиция в Германия ще продължат и днес. Преговарящите от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия не успяха да приключат вчера, както бяха решили.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:20, 05.02.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Поредният краен срок за коалиционните преговори в Германия се провали. Но напредък има. Призна го и германският канцлер Ангела Меркел:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Тук сме за последен кръг от преговорите. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо. Вече отхвърлихме много работа, но все още има въпроси, по които е нужно съгласие.

По кои теми различита остават разкри лидерът на социалдемократите Мартин Шулц.

Мартин Шулц, лидер на социалдемократите: Приближаваме се към последен кръг от коалиционните преговори. Бих искал да ви кажа, че това е последният ден от преговорите, но това ще се разбере в хода на разговорите. Има съгласие по много теми, но по отношение на социалната сфера остават някои отворени теми.

Ключови въпроси, по които няма единомислие, остават здравеопазването и трудовата политика.

Вчера преговарящите се съгласиха да бъдат инвестирани повече от 2 милиарда евро са изграждането на социални жилища, 12 милиарда евро за разширяване мрежата на широколентовия интернет и 33 милиарда евро за общините - за различни проекти, включително грижа за децата. В преговорите за съставяне на новото правителство на Германия по-рано бе постигнат компромис и по отношение на миграцията, енергетиката и земеделието.

Все пак потенциалните партньори не успяха да приключат преговорите в рамките на вчерашния ден и ще продължат разискванията днес, но оптимизмът се усеща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния в полезрението на европейските институции
Румъния в полезрението на европейските институции
Григор Димитров и гимнастичките от националния ансамбъл бяха сред отличените в Нощта на шампионите (ВИДЕО)
Григор Димитров и гимнастичките от националния ансамбъл бяха сред отличените в Нощта на шампионите (ВИДЕО)