Приключи кампанията преди утрешните предсрочни парламентарни и президентски избори в Турция - ключови, защото след тях влиза в сила системата на силно разширени президентски пълномощия. Последните си митинги двамата основни опоненти - президентът Реджеп Ердоган и опозиционерът Мухаррем Индже проведоха в Истанбул, мегаполисът, който се смята за решаващ за изхода на вота.

Утре всички ние ще имаме една нова Турция - обеща опозиционният кандидат за президент Мухарем Индже на последния си митинг в Малтепе в Истанбул.

Мухаррем Индже, кандидат за президент, Републиканска народна партия: Утре Турция ще бъде различна. Утре ще сложим край на дискриминацията, фаворизирането и прахосването на държавни пари. Това е нашият 107-и митинг за 50 дни. Президентът е президент на всички - за него няма десни, леви, Партия на справедливостта и развитието, Републиканска партия. Всички ние сме президенти.

Милионите, дошли на митинга в Малтепе в Истанбул, поискаха много неща от Мухарем Индже.

Първо, искаме хората да се обединят. Сега всички са разделени - управляваща партия, опозиционните партии. Това просто не е редно.
Надявам се Индже да премахне всичко, създадено от Ердоган.
Искам ние, турците, да живеем в мир. И в щастие.
Обичам те, Мухарем Индже! Обичам те!

А ето какво обеща и Реджеп Ердоган на днешните митинги:

Реджеп Тайин Ердоган, президент на Турция: Как ви се струва новата система? Ако е рекъл Бог, с нея Турция ще полети. Ще се издигнем над нивото на съвременната цивилизация. Да се надяваме, с тази система ще постигнем това, което други не могат да си представят.

Според редактора от в. "Миллиет" Исмаил Шехин, решаващи за изхода на изборите ще са нерешилите за кого да гласуват.

Исмаил Шехин, редактор във в. "Миллиет", Истанбул: Има ли вероятност, според Вас, управляващата партия да загуби мнозинството си в Парламента? - Да, има вероятност, защото тези, дето още не са решавали за кого да гласуват, те могат да гласуват и за опозицията. Горе-долу 10% са тези хора.

Икономиката, миграцията и демокрацията са трите теми, които ще бъдат в съзнанието на всички, които утре ще отидат до изборните урни.

© БТА / AP Photo / Emrah Gurel