2 години и половина след побоя на 4-дневната Никол, съдът приключи събирането на доказателства и насрочи финалните пледоарии по делото. Те ще бъдат изслушани в петък.

Подсъдима по делото, за опит за умишлено убийство на новороденото бебе е акушерката Емилия Ковачева. Прокурорът Николай Христов се отказа от антропологичната експертиза, която се бави от няколко месеца. Той заяви, че обвинението разполага с достатъчно доказателства и не иска излишно да се проточва процеса.

Експертизата трябваше да изследва записа от камерите в отделението, на който се вижда как новородената Никол е бита с шишето за хранене. На заседанието днес беше разпитана санитарка от болницата, която за пореден път разказа за недостига на персонал и извънредните дежурства.

Приета беше и допълнителна техническа експертиза на записите. Тя беше поискана от защитата, в опит да докаже, че те не са автентични. Вещите лица бяха категорични, че няма данни и възможност записите да са манипулирани.

Безспорни са доказателствата срещу Емилия Ковачева, според прокурора по делото

Безспорни са доказателствата срещу Емилия Ковачева, според прокурора по делото

Фактът, за това че Емилия Ковачева е била на работа, когато е било увредено бебето и че тя е причинителят на това телесно увреждане, е безспорен. Има...

Николай Христов, прокурор: За мен фактът, че Ковачева е била на работа и тя е причинителят на тези увреждания, е безспорен. Всички онези доказателства - гласни, писмени, веществени - говорят едно - авторът на престъплението, в което е обвинена Ковачева, е самата тя.
Владислав Янев, адвокат: Прокурорът вместо да е категоричен, би трябвало да спази закона и да вземе по законен ред всички автентични доказателства. Законът е категоричен, че наказателното производство може да се проведе само чрез събиране на доказателства при спазване на реда в закона. Това не е спазено.