Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова финалният доклад на Българската академия на науките ще реши бъдещето на проекта АЕЦ "Белене" и ще даде отговор на въпроса има ли страната ни има нужда от нови енергийни мощности.

Варна

През годините в проекта са инвестирани над три милиарда лева, има лицензирана площадка и затова ще се търси най-добрият вариант, по който да се използва този ресурс. Двата реактора за АЕЦ "Белене" ще пристигнат у нас най-късно до началото на октомври, каза още министър Петкова. Тя присъства на откриването на нов котел в ТЕЦ "Девня", която е собственост на фирма “Солвей Соди”. Там тя коментира и новия модела за пренос и достъп до газопреносната мрежа.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Първи октомври е датата, в която Булгартрансгаз трябва да въведе новия модел на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа на нашия оператор.Това е една методика, която е разработена, методика която е преминала две обществени обсъждания, тя е утвърдена от КЕВР. Всички заинтересовани лица са имали възможност да се запознаят с нея. Това, което се разбрахме както подход, е КЕВР да може да направи един преглед на това как е формирана цената на Булгартрансгаз и ако има някакви пропуски, то те да бъдат отстранени.