Малко под 100 лева. Толкова струва тази година Великденската трапеза на четиричленно семейство. Това бяха прогнозните данни на Системата за агропазарна информация. Според очакванията най-големи са били харчовете на жителите на Русе и София, най-малки - тези от Варна и Пловдив. Оправдаха ли се очакванията и защо на всеки празник харчим повече, отколкото можем да си позволим - вижте отговорите от финансиста Стойне Василев и психолога Росица Йорданова, които бяха гости в Сутрешния блок на БНТ.

Стойне Василев, финансист: Моите наблюдения са, че разходите за празника са по-високи от 100 лв, те не са свързани само с хранителните продукти, но и с пътувания, с допълнителни подробности.

Финансистът съветва да направим правилен разчет на доходите си и да не надхвърляме бюджетния си праг с покупки специално за празника.

Стойне Василев, финансист: Около 350 000 българи отиват в чужбина за празника и харчат там парите си. Това според мен е добра тенденция, че все повече българи могат да пътуват и да разгледат други страни, тяхната култура. Моят съвет е такива разходи да не са повече от 10% от месечните доходи.

Хората се впускат във все повече инвестиции, това в своя корен има способност за емоционално развитие, обясни психологът.

Росица Йорданова, психолог: Много важно е как се възпитава духовната ценност и ако това е измеримо с покупките, не влизаме ли в капана на материализма?

Вижте целия разговор във видеото!

Какво ще е отражението на слетите почивни дни върху икономиката?

Какво ще е отражението на слетите почивни дни върху икономиката?

Според данни на компаниите, над 70% от служителите са се възползвали от опцията да си пуснат отпуска и да слеят почивните дни около Великден, 1 май и...