Какво да очакваме през 2019 г. във финансов план и ще повишим ли доходите си - с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ1 гостуваха Иван Нейков – бивш социален министър, Балкански институт по труда и социалната политика и икономистът проф. Христина Вучева.

Ако искаме по-високи доходи, това означава, че трябва да търсим сериозни инвестиции. Има обаче сериозни аргументи, че икономическият ръст започва да се стабилизира, обясни Иван Нейков.

Той подчерта, че една от най-важните промени за гражданите е тази при социалните пенсии в размер на 25% от минималната работна заплата. Те престават да бъдат вид пенсия, и стават допълнително социално плащане. Затова много хора ще трябва да подадат заявление, тъй като тези помощи вече няма да се плащат от НОИ.

Според експерта, през 2019 г. инфлацията у нас ще нараства.

Иван Нейков – бивш социален министър, Балкански институт по труда и социалната политика: 2019 г. ще видим по-висок ръст на инфлацията отколкото предишни години. Това ще изяде до голяма степен розовия цвят в посланията на управляващите.

По думите на проф. Христина Вучева, очакванията са по-сериозни промени в доходите да има от 1 юли, когато ще се променят пенсиите и някои плащания.

Проф. Христина Вучева: Това, което засяга по-голям кръг хора, е обещанието да се увеличат с 10% заплатите на работещите в администрацията и с 20% да нараснат заплатите на работещите в образованието.

Вижте целия разговор с финансовите експерти във видеото!

Минималната работна заплата става 560 лв. от 1 януари

Минималната работна заплата става 560 лв. от 1 януари

Правителството издаде постановление за увеличаване на минималната работна заплата до 560 лв. от 1 януари. Бюджет 2019 предвижда увеличение с 10 % на з...