НОВИНИ

Финансов дълг е мотивът на задържания за обир на банка в София

Има задържан за въоръжения банков обир в София вчера, съобщи главният секретар на МВР. Днес полиция и служители, отговарящи за охраната на банки, набелязаха нови мерки срещу въоръжените обири.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:16, 13.02.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Официалната информация, която дават от полицията за заподозрения, е оскъдна. Съобщава се, че е криминално проявен и е имал финансови дългове.

Категорично е, че той не стои зад другите обири на банкови клонове, които се случиха през последните седмици в столицата. От наши източници научихме, че мъжът е син на популярен човек от артистичните среди.

Полицията ще засили присъствието си пред банкови офиси и финансови институции, беше решено на срещата днес.

За броени часове вчера следобед е задържан заподозреният за обира на банковия клон на бул. "Цар Борис III" в София. В голяма помощ били свидетелските показания.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: По наша информация, без да мога да го потвърдя категорично, той дължал пари и съответно решил е по най-лесния начин да си ги набави.

Полицията е убедена, че е влязла в дирите и на извършителите на още няколко обира, сред които този на чейндж бюро в Шумен.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Там имаме заподозрени, които са обявени към този момент за издирване. По случая във Враца също имаме заподозрени. Те в момента се издирват.

Според МВР зад зачестилите обири не стоят престъпни групи със солидна подготовка, а хора търсещи бързи пари.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Те са мотивирани по различни начини. Едните са свързани с някои зависимости, които не могат да преодолеят и това ги кара да вършат престъпления. Другите са свързани с това, че просто не знаят как по нормален начин да си изкарват прехраната като всеки друг български гражданин.
Георги Хаджиев - директор на СДВР: Тези лица ще бъдат преследвани докато бъдат задържани и предадени на съдебната власт.

Полицай пред всеки банков офис няма как да бъде поставен, категорични са от МВР, но обещават засилено присъствие.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Ще бъдат изведени всички такива уязвими обекти, ще бъдат дадени приоритетно за обход от нашите патрули, които изпълняват дейности по охрана на обществения ред.

Голяма част от охранителите на банките са бивши полицаи. От МВР смятат, че зачестилите обири не се дължат на липса на подготовка. От полицията предвиждат срещи и със собствениците на денонощни магазини и обекти, които боравят с големи суми пари.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Съгласете се, в една ситуация с насочено оръжие срещу вас, колкото и да си подготвен, колкото и да си ерудиран, каквато и бърза реакция да имаш не се знае как ще ескалира ситуацията.

МВР призовава хората, които виждат лица със съмнително поведение около банкови клонове и търговски обекти, да сигнализират незабавно, защото всяка информация може да бъде много ценна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязък скок на заболелите от коронавируса в Китай
Рязък скок на заболелите от коронавируса в Китай
НАТО разширява мисията си в Ирак
НАТО разширява мисията си в Ирак