НОВИНИ

Финансови инспектори направиха извънредна проверка на Българската фондова борса

Инспектори от Комисията за финансов надзор влязоха днес на извънредна проверка в Българската фондова борса. Поводът е отпадането заради техническа грешка на една компания от индекса SOFIX и влизането на друга на нейно място. Целта на специалистите е да изяснят механизма за изчисляване на основния борсов индекс у нас и дали е допусната грешка.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:46, 15.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Комисията за финансов надзор проверява решение на Борсата от 10 март. Тогава ръководството на фондовия пазар е включило в индекса SOFIX дружество, което само е заявило, че ще увеличи капитала си, но не го е направило. В същото време друга компания с по-голям капитал е отпаднала.

Благовест Крачев, брокер на ценни книжа: SOFIX е основният индекс на Българска фондова борса, което означава, че в него са включени най-общо казано каймака на компаниите, които се търгуват на фондовата борса, тоест най-големите компании, най-ликвидните, тоест тези, с които се сключват най-много сделки на борсата.

Въпрос на престиж е една компания да попадне в индекса. Това има и икономическо значение - определени фондове инвестират основно в тези дружества.

Благовест Крачев, брокер на ценни книжа: Когато дадена компания излиза от индекса, тези фондове продават акции от нея, което не е добре за инвеститорите в тази компания. По този начин е изместена от друга компания, но по-големият проблем всъщност е това, че този случай създава несигурност у инвеститорите, а на финансовите пазари думичките "несигурност" и "непредвидимост" са лоши думички.

От Финансовият надзор обясниха пред "По света и у нас", че са събрали необходимата за проверката информация и предстои нейното анализиране. Представител на борсата не беше открит за коментар по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Базовият миночистач Прибой участва успешно в международно учение
Базовият миночистач "Прибой" участва успешно в международно учение
Снежната буря парализира Източна Канада
Снежната буря парализира Източна Канада