НОВИНИ

Финансови интереси ли са причина за затваряне на станцията на Мусала?

Mетеорологичната станция на връх Мусала спря работа без ясна причина. Преди два дни са прекратени измерванията за неопределено време, но част от служителите отказват да напуснат. Това е най-високата станция на Балканския полуостров и дава информация, важна и за международния обмен. От Института по метеорология при БАН коментираха за БНТ, че станцията не е закрита, а работата й е спряна само до пролетта, поради липса на квалифициран персонал, който да я обслужва.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:40, 03.10.2016
10673
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

На 2 октомври станцията на Мусала навърши 84 години от своето създаване. Вместо да празнуват обаче, служителите преустановиха работа. Решението за спиране работата на метеорологичната станция на връх Мусала се оказа изненадващо за работещите на нея. Защото дори по времето на Втората световна война - станцията не е прекъсвала работа. От БАН уверяват, че през май работата ще бъде възстановена - метеоролози обаче се опасяват, че тогава уредите няма да са годни за експлоатация. От Академията на науките мотивираха решението си с липсата на персонал. От нужните петима служителите за работа на най-високия връх у нас, остават едва трима заради смъртта на един и напускане на друг.

;
Проф. Христо Георгиев - директор "Прогнози" в БАН - Ние вървим към автоматизиране не само в тази станция, в други станции се предвижда инсталиране на такива автоматични станции.

Този паралелен бизнес поражда, обаче съмнения за конфликт на интереси. Днес директорът на института Христомир Брънзов е по работа в чужбина, затова го потърсихме за коментар по телефон. Апаратът му се оказа изключен. Откритата на 2 октомври 1932 година станция предаваше без прекъсване важна информация за Балканите и Европа на всеки три часа, с цел предупреждения за опасни явления.

;
Проф. Христо Георгиев - директор "Прогнози" в БАН: Вероятно има подходящи не само сред тези, които са се явили, може и други да се явят, но те трябва да бъдат обучени. За да започнат работа в тези тежки условия, те се предпочита да се адаптират. - БНТ: Казвате тежки условия, но тези тежки условия могат да са причина за унищожаване на техниката заради студа? - Да, това е така. Ще я обезопасим, ще се охранява станцията. Не се знае как точно.

Място опасно за работа от специалисти с опит в планината, но не и за охраняване. Новината предизвика стотици гневни коментари в социалните мрежи. Някои прозряха опит за умишлено затваряне на станцията заради факта, че директорът на института по метеорология Христомир Брънзов има бизнес с автоматични метеостанции. Потвърждение за това откриваме след справка в Търговския регистър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Габрово: Хората питаха, а институциите отговаряха
В Габрово: Хората питаха, а институциите отговаряха
Украински капитан: “Обстановката с корабоплаването е лоша”
Украински капитан: “Обстановката с корабоплаването е лоша”