Финансови съкращения са предвидени в бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Според огнеборците така ще бъдат застрашени човешки животи. Гост по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ беше Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

Става въпрос за намаляване на средствата по политики в сферата на осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при бедствия и извънредни ситуации с близо 7 милиона лева. Твърденията на МВР са, че това са средства то икономии, с което синдикатите категорично не са съгласни. Относно бюджетът за 2019 година, Станков обясни, че по нищо не се отличава от този за предходната година, с изключение на известно увеличение в перо персонал.

Необходимите разходи, които са заявени за издръжка на дирекцията, са в рамките на 24 милиона лева. Съгласно предвидения бюджет те ще получат близо 15 милиона лева. Необходимата сума за капиталови разходи е над 49 милиона лева, а съгласно предвидените разходи за 2019 година са в рамките на 2 700 000 лева.

Венцислав Станков: За нас е изключително тревожна тази тенденция за недофинансиране на структурата. И затова вчера бяхме принудени да излезем с отворено писмо, за да изкажем нашето недоволство относно тенденцията, която се очертава в последните години за намаляване на бюджета в тази структура. За съжаление за трета година по този начин се подхожда.

По думите му тъй като явно държавата няма финансов ресурс да се справи с този проблем, трябва да се търсят механизми и да се създаде фонд за генериране на средства, с който да се финансира структурата.