Финансовите министри и централните банкери на държавите-членки на Г-20, се споразумяха да изработят нови правила за данъчно облагане за технологичните гиганти. Целта е да бъдат премахнати пропуски в закона, които сега позволяват на компании като Фейсбук, Амазон и Гугъл да плащат по-ниски налози.

В японския град Фукуока днес и утре се провежда среща на водещите финансисти от формата Г-20. Освен данъчните реформи, акцент в разговорите ще бъде търговията и новите правила за обмитяване на стоки.

Бруно Льо Мер, министър на финансите на Франция: Напълно съм съгласен, че вместо отделни, национални данъчни законодателства, трябва да имаме общо, международно решение.
Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ: Звучи сякаш имаме съгласие по въпросите за данъчното облагане, сега трябва само да съгласуваме техническите подробности и да превърнем консенсуса в споразумение.
Лю Кун, министър на финансите на Китай: Целта ни е новите правила да гарантират стабилността на икономическата активност, такава каквато е била и преди облагането. А правилата да се прости и практични.