НОВИНИ

Фини прахови частици и шумът остават над нормите в България, сочи доклад на МОСВ

Лукойл Нефтохим плати рекордна глоба заради замърсяването на въздуха в Бургас - 250 000 лева.В края на март въздухът в морския град бе замърсен със сероводород 36 пъти над нормата. Това съобщи екоминистърът Ивелина Василева при представянето на Доклада за опазване на околната ни среда за 2014 г. Основните акценти: над нормата в редица градове остават фините прахови частици и шумът. Българите все още рециклираме твърде малко отпадъци. Колко чиста е България...

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Недялко Данов
18:50, 25.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Глобата на Лукойл е най-голямата, налагана досега, заяви Ивелина Василева. Санкцията стана възможна, след като глобите за подобни нарушения бяха променени от 100 на 500 000 лева.

;
Ивелина Василева, министър на околната среда и водите - Наложена е санкцията, административното постановление е издадено от РИ, миналата седмица замърсителят плати наложената глоба. Средствата ще бъде използвани за екологични проекти.
;

Фините прахови частици остават големият проблем за въздуха в България. През 2014-а съдържанието им във въздуха скача с 63% в сравнение с 1990 г.

;

С най-мръсен въздух са били Видин, Монтана и Ловеч, заяви екоминистърът Ивелина Василева. Основният източник на замърсяване са транспортът и твърдото битово гориво.

;
д-р инж. Теодор Панев, зам.-изп. дир на ИА "Околна среда" - Мерките, които са заложени за намаляване на замърсяването с фини прахови частици, почват да се изпълняват. Миене на улиците, зелени пояси, така и с шума, виждате вече покрай магистралите има отстрани сложени шумозаглушителни съоръжения. Това са нашите препоръки към общините.
;

Въздухът е бил мръсен и в Гълъбово, където е имало 2 превишавания на нормите на серен диоксид.

;

Според екоекспертите, българите рециклираме все така малко - едва 30% от предадените през 2014-а отпадъци.

;
Ивелина Василева, министър на околната среда и водите - В Румъния 6 кг. на жител на година е рециклираното количество отпадъци. В същото време за Гърция 284 кг. на жител на година се рециклират. За България този показател е 108 г. на човек на година.
;

2014-а е била и една от най-топлите години от 1988 г. досега. Средната температура е била 12,3 градуса по Целзий. Водите и почвите, обаче, остават чисти и плодородни, според екоекспертите.

;
Ивелина Василева, министър на околната среда и водите - Регламентираните шумови нива са превишени в 72% от контролните пунктове в страната. Основният източник на шум са дейност в градската среда, основно транспортът.
;

Водите за къпане също са чисти преди предстоящия сезон, заяви още Василева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 несъответствия в декларациите за доходи на кметовете
Над 100 несъответствия в декларациите за доходи на кметовете
Обстановката в село Житен се усложнява
Обстановката в село Житен се усложнява