В сезона на ремонтите в София освен трудното придвижване проблем е и мръсният въздух. На много от местата, където се строи, прахолякът се вижда с просто око. Къде е най-мръсен въздухът в столицата и опасно ли е това за здравето, вижте в репортажа на Мина Пенкова.

София

Слънчево или облачно е времето. Живеещите и работещите в районите около ремонтите малко трудно могат да разберат, защото това, което виждат през прозорците си, е облаци от прах. До началото на учебната година така ще е на булевардите "Прага", "Дондуков", "Монте Видео", "Овча Купел" и Тодор Каблешков.

"Въздухът е влошен. В общи линии ние сме малко като на строителна площадка, защото няма от къде да се мине."

"Краката ми винаги са сякаш съм улична метачка."

"Шумно е и влиза прах в стаите, когато е отворен прозорецът."

"Ще разчитаме, като се направи ремонтът, да бъде по-чист въздухът."

На това се надяват и жителите на квартал "Павлово". За тях е загадка какво е замърсяването с фини прахови частици в района. Причината са ремонтните дейности в непосредствена близост до измервателната станция.

Тодорка Петкова: "Както виждате, апаратът не е изключен. Няма превишение, но просто тези данни не са коректни и затова не се публикуват."

Заради ремонтите нивата на фини прахови частици в София са по-високи, но не надхвърляли допустимото, категорични са от Изпълнителната агенция по околна среда и добавят, че превишения обикновено има през зимните месеци."

Фини прахови частици над нормата най-често се отчитат в квартал "Дружба".

Тодорка Петкова: "Идентичен брой превишения са отразени в другите автоматични измервателни станции, а на Копитото няма превишения."

Данните показват, че тенденцията е към намаляване на превишенията на фини прахови частици. През 2016-а за разлика от 2 години по-рано всички измервателни станции в София отчитат по-чист въздух.