НОВИНИ

Във Финландия въвеждат универсален доход вместо част от социалните помощи

Дясноцентристкото правителство във Финландия е на път да въведе универсален базисен доход на мястото на част от социалните помощи. Експертна работна група представи пилотен проект, а през май властите ще решат дали да го пуснат в действие догодина. Системата ще се изпитва две години, и при успех ще се внедри в цялата държава. Целта е да замести сложната бюрокрация на социалните помощи и да насърчи разчитащите на тях да се хващат без страх на работа, макар и временна.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:42, 31.03.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Универсалният базисен доход беше едно от най-примамливите обещания на премиера Юха Сипиля миналата година. Работната група обяви, че би било твърде скъпо всеки граждани да взема от държавата такава сума месечно. Затова пилотният проект е насочен към хора с ниски доходи и безработни.

В изпробването ще участват около 10 хиляди души на възраст от 23 до 63 години. Месечната сума е 550 евро и покрива разходи за храна, дрехи, хигиена, а при нужда може да бъде допълвана с други придобивки като добавка за жилище. Експериментът ще покаже дали такъв подход ще стимулира хората да приемат всяка възможност да работят, без да правят сметки дали ще изпаднат от социалната мрежа.

проф. Оли Кангас - ръководител на работната група: В Европа се води усилен дебат за основен доход. Във Франция се говори много. В Швейцария в началото на юни ще гласуват на референдум за основен доход от 2300 евро. В Холандия започват изпитания на местно ниво.

Правителството в Хелзинки вярва, че проектът ще тръгне догодина. На него се разчита да опрости социалната система и да помогне на икономиката, която още не се е възстановила от залеза в производството на мобилни телефони и хартия, и от свитото търсене на руския пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-хърватски бизнес форум в София
Българо-хърватски бизнес форум в София
Пожар горя в тунела на НДК
Пожар горя в тунела на НДК