НОВИНИ

Финландия планира по-многобройна армия и и повече разходи за отбрана

Заради напрежението в Балтийско море и действията на Русия Финландия планира да увеличи числеността на армията си и разходите за отбрана. Мерките са част от доклад за отбранителната политика, който правителството ще представи на парламента следващия месец.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:46, 17.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
финландия планира многобройна армия повече разходи отбрана

За първи път правителство във Финландия прави официален доклад единствено за отбранителната политика. Предлага числеността на въоръжените сили от 230 000 сега да стане 280 000 души. Според министъра на отбраната това е скромно увеличение от около 20 на 100, а оборудването вече съществува.

Юси Ниинистьо, министър на отбраната на Финландия: Отговаряме на промените в отбранителната среда по различен начин - чрез добавяне на ресурс и преглед на законодателството. Докладът предлага доста значителни инвестиции в националната отбрана.

В момента бюджетът за отбрана на страната е 2, 9 милиарда евро или 1,4 от БВП. Планът е от догодина разходите за отбрана да нараснат с 55 милиона, а от 2021 ва с 150 милиона евро годишно. Страната смята също да замени с многоцелеви изтребители своите 62 Ф-18, но не преди края на следващото десетилетие.

Заплахите, според доклада, са окупирането на Крим, военното напрежение в Балтийско море, стремежът на Русия да укрепи статута си на велика сила. Пред пресата министрите отбелязаха, че Русия не е пряка заплаха за страната. Финландия не е член на НАТО, но планира да засилва международното сътрудничество, и да развива отбранителната си мощ така, че да няма пречки за присъединяване към военния съюз.

Юси Ниинистьо министър на отбраната на Финландия: Финландия се готви да се отбранява самостоятелно, но ще подобряваме способността си да получаваме помощ.

Според доклада, засилването на сътрудничеството с Швеция може да означава дори колективна самоотробна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът представи резултатите от проверките в министерствата
Премиерът представи резултатите от проверките в министерствата
Ученици от Варна почитат паметта на Левски с урок по родолюбие
Ученици от Варна почитат паметта на Левски с урок по родолюбие