Русенска фирма за бои и лакове изпитва остър недостиг на кадри със средно ниво на квалификация за производството си. Те трябва да имат познания в химическата промишленост и да се справят с измервателните уреди. Желаещи за тези позиции обаче няма.

Русе

Фирмата, която е част от българо-румънски консорциум, гледа на специалистите от Молдова и Украйна като на вариант за попълване на вакантните места. В нея работят 700 души. Част от кадрите ѝ - около 20%, са на пенсионна възраст, но продължават да се трудят на същите позиции, които са заемали и преди.

Венцислава Петрова - мениджър "Човешки ресурси" във фирмата: "Изключително ни е трудно да осигуряваме кадри за производството - визирам нискоквалифициран персонал, но също така и специализиран персонал с химическо образование."

Липсата на специалисти със средно ниво на квалификация за химическата индустрия се дължи, от една страна, на закрития преди години техникум. От друга обаче, хората със сходно образование също избягват да кандидатстват за тези работни места. Причината - работи се в химическа среда и отговорността е голяма.

Венцислава Петрова - мениджър "Човешки ресурси" във фирмата: "В Русе няма лаборанти, апаратчици, апаратчици-синтез, тоест специализирани кадри за химическата индустрия."

Наблюденията на специалистите са, че младите хора са насърчавани от родителите си да избират специалности, свързани с икономика, мениджмънт, търговия, защото смятат, че е по-лесно и по-добре заплатено."

Венцислава Петрова - мениджър "Човешки ресурси" във фирмата: "Което според мен е един мит. И се вижда, че на пазара има търсене на среден технически персонал, на нискоквалифициран персонал."

Недостигът на кадри в русенската фирма ще се попълва с наемане на специалисти от Молдова, които владеят руски език. От ръководството ѝ вече са правили проучвания за "внос" на работници и от Украйна, тъй като стандартът на живот у нас е по-висок и заплащането е по-добро.