НОВИНИ

Фирми с десетки нарушения при саниране на блоковете в Благоевград

Над 60 нарушения на трудовото законодателство са установили от Инспекцията по труда в Благоевград при фирмите, които извършват дейностите по саниране. Направени са 15 проверки и са съставени над 10 акта само в рамките на един месец. Инспекторите са спрели дейностите по външните метални конструкции на три от обектите, защото са установили, че те са опасни за работниците.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
13:00, 16.03.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

При проверките трудовите инспектори са установили нарушения по изграждането на фасадните скелета. По тях често липсвали предпазни парапети както и стълби за преминаване.

Славянка Симитчийска, директор на Регионалната инспекция по труда в Благоевград
“Съставени са три акта за спиране на скелета поради това, че те не са били изградени съгласно проекта или съответно документацията. Липсват периодични проверки за състоянието."

Сред най-честите нарушения са и неспазване на условията за безопасен труд от самите работниците като те често не си поставят предпазните каски по време на работа. Малко са случаите, в които работодателите не са предоставили предпазните средства на работниците си, показват наблюденията на трудовите инспектори.

Славянка Симитчийска, директор на Регионалната инспекция по труда в Благоевград
“Повечето случаи, когато ги питаме защо не ги използват казват, че им пречат. Това е като отговор, но не оценяват, че в крайна сметка то им пази живота. Проверки се правят постоянно и ще продължат да се правят. Секторът е идентифициран като рисков.”

Наш екип направи проверка на един от блоковете, които в момента се санират в Благоевград. Работниците бяха без каски.

Мирослав, строителен работник
“Имаме всичко да, но ги ползваме на по-високо. Ако се пазиш, може да е безопасно, който не внимава, опасно е по принцип да. Ние сме с договор и ако ни хванат без каски, ще има и санкции.”

При проверките инспекторите са установили още, че не са малко и случаите, в които работодателите наемат хора, без да подписват трудов договор с тях. Едва 13 са инспекторите, които следят за спазване на трудовото законодателство, както и извършват ли се безопасно строителните дейността в региона. А само в Благоевград в момента се санират над 70 жилищни блока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери реагираха положително на изхода от изборите в Холандия
Европейските лидери реагираха положително на изхода от изборите в Холандия
​Как се възпитават малки панди, които отказват да се къпят?
​Как се възпитават малки панди, които отказват да се къпят?