НОВИНИ

Фирми са платили над 2 000 000 евро откупи след кибератаки

Повече от 2 000 000 евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година, съобщи на форума "Киберсигурност - как да опазим фирмата от модерните разбойници" в Добрич специалистът по дигитална и фискална сигурност Валентин Генев. Събитието, което събра предприемачи от различни сектори, се организира по инициатива от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/.

bnt avatar logo
от БТА
13:16, 13.10.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
фирми платили 000 000 евро откупи кибератаки

Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност, каза регионалният представител на ИАНМСП Николай Петканов.

Средният откуп, който плащат фирмите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е 15 000 евро, посочи специалистът по дигитална и фискална сигурност. Около 60 на сто от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират. Хакерските посегателства могат сериозно да спънат бизнеса като срокът за възстановяване на данните е от 23 дни до 50 дни, ако атаката е на вътрешен човек, коментира Генев.

По думите му над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем. Генев коментира, че фирмите са лесна мишена, тъй като в около 90 на сто от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище. Това означава, че фирмите не могат да покрият стандартите за надеждност и работа с партньори чужбина.

Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове, съветва специалистът по дигитална и фискална сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предполагаемият сирийски атентатор се е обесил с тениската си
Предполагаемият сирийски атентатор се е обесил с тениската си
Доналд Тръмп се извини за бомбардировките над Сърбия
Доналд Тръмп се извини за бомбардировките над Сърбия