Няколко фирми в Стара Загора днес спряха работа. Собствениците на заводите посочват, че мярката се налага заради високата цена на тока на свободния енергиен пазар. Притеснението на бизнеса е, че ако пазарът не се регулира, ще последват фалити на предприятия.

Стара Загора

Три металопреработващи предприятия в Стара Загора спряха част от производството си. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 132 лв. за мегават/час. се оказва непосилна за тях.

Стоян Начев: При тази ситуация, нашите цени на продукцията скачат много, а ние имаме договори с фиксирани цени и се налага да спрем, тъй като започваме да работим на загуба и следва неминуем фалит.
Инж. Живко Петров: Във момента нашата фирма има дългосрочни договори две три четири годишни с крайни клиенти, където цената не подлежи на промяна.

Собствениците са се принудили да пуснат отпуск служители в енергоемките цехове.

Стоян Начев: Работниците са освободени от работа в момента, докато се нормализират цените. Проблема е, че когато не работиш не може да получаваш заплата и това ще се отрази на финансите на семействата ни.

Работодателите настояват държавата да се намеси в решаването на проблема.В противен случай алармират за големи загуби и очаквани фалити

Министър Петкова посъветва бизнеса да не разчита само на борсата за ток

Министър Петкова посъветва бизнеса да не разчита само на борсата за ток

Очакваше се парламентарната комисия по енергетика да разгледа днес проблема, но тя се отложи за следващата седмица. В кулоарите на парламента енергийн...