НОВИНИ

Фирмите за отпадъци възразяват срещу промени в ЗУП

Промени в Закона за управление на отпадъците изправиха на нокти рециклиращата индустрия. Според фирмите, занивамащи се с отпадъци, новите мерки ще доведат до нелоялна конкуренция и няма да ограничат кражбите на скрап. От министреството на околната среда обаче смятат така да ограничат сивия сектор. Къде и как ще изхвърляме отпадъците си през 2016 година и още за проблемите в рециклиращия сектор - вижте в репортажа.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Л.Ораков, С.Райнов, Л.Станоев
11:55, 03.01.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Всеки може да изхвърли законно старата си пералня или печка на частна или общинска площадка. Както и всякакви други отпадъци - като за това ще бъде платено. Разликата през 2016 г. ще бъде начинът, по който ще получите парите си. Според проектопромените на едно лице ще се плащат на ръка до 100 лева на година. Ако трябва да получите над тази сума, ще ви трябва банкова сметка.

Владимир Иванов, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия: Въпросът е, че аз за този пепелник ще ви дам 5 лева и ще трябва да дам още толкова за банковата операция и вие ще имате ли стимул, кой ще плати тези 5 лева, аз който купувам или вие която продавате? Това е прах в очите, това по никакъв начин не решава проблема на фирмите, които могат да купят 1-2-3 кг желязо


От Министерството на околната среда и водите обаче разчитат чрез тази мярка да се затегне контрола и да се знае кой какво е предал за вторични суровини. Както и да се пресече търговията с метали като начин на препитание.

Антон Пейчев, старши експерт в дирекция "Управление на отпадъците" към МОСВ: Основна цел на поставеното ограничение от 100 лева е да се създадат достатъчно предпоставки за контрол тъй като е предвидено размерът от 100 лева за календарна година на едно физическо лице да е един достатъчен добър размер, съответстващ на количеството отпадъци, които физическо лице може да генерира.
Явор Божанков, заместник-председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия: Едно ограничение от 100 лева на един човек за 1 година в никакъв случай няма да реши никакви проблеми, още повече, че липсва подробно разписан механизъм кой как ще упражнява контрол върху тази норма.

За да се пребори сивият сектор и кражбите на метали бизнесът предлага промени в наказателния кодекс, защото според тях в момента той не отговаря на нуждите на потребителите. По данни на националната компания "Железопътна инфраструктура" само до ноември 2015 година извършените кражби са за 200 хиляди лева повече от тези през цялата 2014 г.

С промени фирмите за рециклиране ще бъдат облекчени, защото се намалява банковата гаранция, нужна за отваряне на площадка за скрап - от 25 хиляди на 15 хиляди лева. Запазва се изискването общините да осигурят свои площадки за скрап, а тези, които не са изградили такива да ги осигурят чрез договор за наем с други частни фирми. За общинските терени обаче няма условие те да са изнесени извън градската част, както за частните фирми. А това според бизнеса е дискриминация.

Владимир Иванов, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия: Тоест, един вид кметът може да си направи площадка където поиска, която той да стопанисва, без да внася банкова гаранция и при положение, че нашия сектор е изнесен в индустриалните зони. Къде ще отидете вие - при нас, които ще ви платим, или при кмета който е на 20 метра от вашата къща?

По данни на министрество на околната среда и водите до момента по-малко от половината задължени общини са осигурили площадки. Столичната община няма своя площадка. Не ни е отговориха дали вече са сключили договори с частни фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вредни ли са сушените плодове?
Вредни ли са сушените плодове?
Улиците и булевардите в София са обработени срещу заледяване
Улиците и булевардите в София са обработени срещу заледяване