С бой започна и свърши с разцепление Националният съвет на СДС. Лидерът на съюза Божидар Лукарски, на когото част от националния съвет иска оставката, се опита да не допуска на заседанието структури на опозицията с аргумента, че не са си плащали членския внос. Опозицията водена от двама от заместник председателите на СДС Емил Кабаиванов и Румен Христов се обяви против.

Появи се и написан сценарий показан от хората на Лукарски, в който са разписани действията на опозицията за отстраняване на сегашния председател.

В опита сценария да бъде отнет, се стигна до ръкопашен бой, завършил с даване на почивка.

След нея Божидар Лукарси обяви, че прекратява Националния съвет за провеждането, на който ще бъде определена нова дата. Противниците му обаче останаха в залата, обявиха, че имат кворум и проведоха заседание.

След час излязоха с решение за свикване на нов Национален съвет на 2 май, на който да се вземе решение за прекратяване на пълномощията на сегашния председател на СДС Божидар Лукарски.

Противоречията в ръководството на СДС идват от различните идеи за коалиционната политика на партията - с НФСБ и ГЕРБ или с новата десница "Демократична България".