НОВИНИ

Физиотерапевти протестират в София и Русе

Физиотерапевтите излязоха на протест. Те искат достойно заплащане и по-добри условия на труд. Настояват и за законодателни промени, за да учредят собствена съсловна оргнизация.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:12, 09.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Пред здравното министерство в София протестиращите поискаха медицински стандарт по физотерапия.

Проф. Видьо Желев, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България: Кой колко човека ще изработи на ден. В една болница колко рехабилитатори и кинезитерапевти трябва да има. Няма регламент, няма стандарт. Именно това искаме. Всичко е хаос.

Друго искане е кинезитерапевтите и рехабилитаторите да имат равен статут и да се казват физиотерапевти, както било по света.

Атанас Вълчев, кинезитерапевт: Ние имаме един и същи стандарти и изисквания по които учим. Ще можем да имаме самостоятелна частна практика, което е важно за нас. Защото, за да си отворим частни кабинети, трябва да има постоянно с нас лекари.

Към протеста на физиотетапевтите в Русе се присъединиха и студенти. Те твърдят,че в момента много работодатели ги назначават като рехабилитатори, защото труда им е по-ниско оценен.

Велислава Стаматова, ІV курс, кинезитерапия: И докога ще бъдем рехабилитатори, кинезитерапевти, масажисти, дори пациентите не знаят ние точно какви сме. Искаме да бъдем чути, искаме да ни плащат, искаме да останем тук и да си работим по професията."

Протестиращите настояват за среща със здравния министър. Очаква се той да ги приеме следващата седмица. А до края на месеца вероятно ще бъдат представени и предложения за промени в Закона за съсловните организации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят на хумора получи 74 творби на Тодор Цонев
Музеят на хумора получи 74 творби на Тодор Цонев
Съдът пуска Вълчо Арабаджиев срещу гаранция от 500 000 лв.
Съдът пуска Вълчо Арабаджиев срещу гаранция от 500 000 лв.