НОВИНИ

Флорида се връща към нормалния ритъм на живот след урагана "Ирма"

Флорида се връща към нормалния ритъм на живот след връхлитането на урагана "Ирма". Поетапно започна отварянето на големите летища в щата. Около 60% от населението все още е без ток, жертвите на стихията, само в САЩ са 10. Облекчението обаче се измества от гняв - какво ядоса жителите на най-засегнатите райони и какви въпроси предизвика медийното отразяване на Ирма - отговорите следват!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:00, 12.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Кий Уест е сред най-засегнатите от "Ирма" градове. Жителите, които са се евакуирали или са преживели урагана в убежища започват да се връщат... само за да видят блокирани от полиция улиците към домовете си. Причината - твърде много рухнали сгради, които застрашават живота на хората. Липсата на комуникация между различните служби води до поредната стресираща ситуация.

"Издадоха ни тези "пропуски за урагана" и ние разчитахме само и единствено на тях... и ако не можем да влезем с тях, то те са абсолютно безполезни!"

Летището във Форт Лодърдейл вече е отворено, но влизането на полетите става много бавно.

Дана Клайн, Форт Лодъдейл: "Няма електричество, няма интернет. Опитвам се да излетя за конференция в Сан Франциско... и така вече цяла седмица..."

В Маями продължават дейностите по разчистването на клони и дървета. Местните жители отчитат пораженията, но си дават сметка, че на фона на мощта на "Ирма" те са незначителни.

Матео Парис, Маями: "Можеше да е много, много по-зле от това, което виждаме днес. Извадихме голям късмет!"

Федералните служби за пореден път обявиха, че работят с пълните си капацитети и призоваха американците за търпение

Брок Лонг, администратор във Федералната агенция за справяне с кризи: "Ще отнеме време докато хората могат да се върна по домовете си, особено що се отнася до Флорид Кийс, където стихията се товари с цяла си тежест... Вече виждаме какво се случва, но повече от жилища са сериозно засегнати."

В медиите и социалните мрежи се появиха и много упреци, че и синоптиците, и журналистите са начертали твърде апокалиптичен сценарии за бедствието. Мнозина се запитаха дали това не е било излишно и дали отразяването на "Ирма" не е било по-зрелищно от необходимото. Длъжни сме да сме подготвени за най-лошото, така пък се аргументираха онези, чиято идея беше да дават пълна и всеобхватна картина на най-мощния от десетилетия ураган, формиран над Атлантика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диригенти от три континента на майсторски клас в Русенската опера
Диригенти от три континента на майсторски клас в Русенската опера
Над 150 обгазени от хлор в Турция
Над 150 обгазени от хлор в Турция