Флорида се връща към нормалния ритъм на живот след връхлитането на урагана "Ирма". Поетапно започна отварянето на големите летища в щата. Около 60% от населението все още е без ток, жертвите на стихията, само в САЩ са 10. Облекчението обаче се измества от гняв - какво ядоса жителите на най-засегнатите райони и какви въпроси предизвика медийното отразяване на Ирма - отговорите следват!

© БТА

Кий Уест е сред най-засегнатите от "Ирма" градове. Жителите, които са се евакуирали или са преживели урагана в убежища започват да се връщат... само за да видят блокирани от полиция улиците към домовете си. Причината - твърде много рухнали сгради, които застрашават живота на хората. Липсата на комуникация между различните служби води до поредната стресираща ситуация.

"Издадоха ни тези "пропуски за урагана" и ние разчитахме само и единствено на тях... и ако не можем да влезем с тях, то те са абсолютно безполезни!"

Летището във Форт Лодърдейл вече е отворено, но влизането на полетите става много бавно.

Дана Клайн, Форт Лодъдейл: "Няма електричество, няма интернет. Опитвам се да излетя за конференция в Сан Франциско... и така вече цяла седмица..."

В Маями продължават дейностите по разчистването на клони и дървета. Местните жители отчитат пораженията, но си дават сметка, че на фона на мощта на "Ирма" те са незначителни.

Матео Парис, Маями: "Можеше да е много, много по-зле от това, което виждаме днес. Извадихме голям късмет!"

Федералните служби за пореден път обявиха, че работят с пълните си капацитети и призоваха американците за търпение

Брок Лонг, администратор във Федералната агенция за справяне с кризи: "Ще отнеме време докато хората могат да се върна по домовете си, особено що се отнася до Флорид Кийс, където стихията се товари с цяла си тежест... Вече виждаме какво се случва, но повече от жилища са сериозно засегнати."

В медиите и социалните мрежи се появиха и много упреци, че и синоптиците, и журналистите са начертали твърде апокалиптичен сценарии за бедствието. Мнозина се запитаха дали това не е било излишно и дали отразяването на "Ирма" не е било по-зрелищно от необходимото. Длъжни сме да сме подготвени за най-лошото, така пък се аргументираха онези, чиято идея беше да дават пълна и всеобхватна картина на най-мощния от десетилетия ураган, формиран над Атлантика.