НОВИНИ

Фолклорна атракция за жителите и гостите на Банско

Възстановка на стара банска сватба показаха по време на Първия Национален фестивал на народното творчество „Фолклорна магия”, който се проведе в Банско.Танцьори, певци и музиканти при местното читалище представиха един от най-важните моменти преди сватбата - сгодяването между младоженеца и булката, наричан „Главеж”.

bnt avatar logo
от Атанас Пиронев
07:10, 02.07.2018
Чете се за: 00:32 мин.
Още
фолклорна атракция жителите гостите банско

Маргарита Малчова и Емил Балтов бяха главните герои -булката и младоженеца в ритуала.

Емил Балтов: Искаме да представим стар български обичай „Главеж” с носиите, с традициите, с адета по Банско както му се казва, за да може повече хора да видят,че във всеки един край си има нещо по-различно” Маргарита Малчова: Най-важното е, че младата невеста за първи път трябва да каже „мамо” на бъдещата си свекърва.

В Банско костюмите, песните, обредите и ритуалите се предават като скъпа реликва от поколение на поколение.

Дора Христова, диригент на „Мистерията на българските гласове”: Имаме нужда от утвърждаване на оригиналното,на автентичното,българското творчество.

И младите, и възрастните участници в обичая „Главеж” по свой начин съпреживяваха случващото се в градския парк на Банско.

С фестивала „Фолклорна магия” Банско постави началото на културните празници през това лято.С тях курортният град вече се утвърждава като предпочитана лятна туристическа дестинация за гости от страната и чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява българският индекс СОФИБОР?
Какво представлява българският индекс СОФИБОР?
17 бездомни кучета са изхвърлени край село Стара Кресна
17 бездомни кучета са изхвърлени край село Стара Кресна