Германският автомобилостроител "Фолксваген" ще прекрати почти всичките си дейности в Иран. Това съобщи днес Блумбърг, позовавайки се посланика на САЩ в Германия Ричард Гренъл.

По думите на дипломата споразумението е било постигнато във вторник след неколкоседмични преговори, водени от него.

"Фолксваген" заяви, че ще спазва санкциите на САЩ срещу Иран. Доволни сме от това решение, тъй като Иран отклонява икономическите си ресурси от своя народ с цел разпространение на насилие и нестабилност по целия свят, заявява посланикът.

Компанията все пак ще може да продължи да извършва определени дейности в Иран по хуманитарни съображения, допълва той.
Белият дом и "Фолксваген" не дадоха незабавно коментар.

Според Блумбърг "Фолксваген" се е отказал от плановете си, обявени през юли 2017 година, отново да започне да продава коли в Иран след 17-годишно отсъствие от местния пазар, отбелязва Франс прес.

Американският президент Доналд Тръмп обяви през май, че изтегля САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, постигнато през 2015 година и връща санкциите срещу Техеран. Останалите участници в сделката не одобряват решението на Вашингтон и остават ангажирани с договорките, припомня ТАСС.

Европейският съюз задейства блокиращ механизъм, който прогласява за недействителни на негова територия санкциите на САЩ срещу Иран и забранява на европейски компании да ги изпълняват.