НОВИНИ

Фон дер Лайен: Не можем да позволим на другите „да ни отнемат езика“

ЕС не може да позволи на другите „да ни отнемат езика “, каза новоизбрания президент на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, подчертавайки решителността си да посочи Маргаритис Схинас за „вицепрезидент за защита на нашия европейски начин на живот“, съобщи „Политико“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:08, 16.09.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света
фон дер лайен можем позволим другите отнемат езика

"Видяхме, че чуждестранни сили се намесват в нашите избори отвън", пише Фон дер Лайен в публикувана в множество европейски вестници позиция. "И видяхме домашни популисти с евтини националистически лозунги да се опитват да ни дестабилизират отвътре. Не трябва да допускаме тези сили да похитят определението за европейския начин на живот. Те искат то да означава обратното на това, което е."

Критиците на името на портфейла на Схинас, който включва миграцията в мандата му, го осъдиха като „игра по свирката“ на десни екстремисти. Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен одобри новото наименование в реч в неделя, като го нарече "идеологическа победа".

Президентът на следващата Еврокомисия призна, че употребата от нея на фразата „европейски начин на живот“ предизвика дебат „относно конотациите и концепцията на термина“, но настоя, че това е добро нещо, заключавайки, че „това е дебат, който трябва да имаме."

"Разбира се, думите имат значение", написа тя. "Признавам това. За някои европейският начин на живот е натоварен и термин с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика от нас: това също е част от това, което сме."

Тя още каза: „Трябва да се гордеем с нашия европейски начин на живот във всичките му форми и измерения и трябва постоянно да го съхраняваме, защитаваме и подхранваме. Ето защо това беше един от шестте водещи принципа в моите политически насоки, които получиха подкрепата на Европейския парламент през юли."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката
Борисов: Въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката
Йотова: Само грамотните и напредничавите хора ще изградят модерна България
Йотова: Само грамотните и напредничавите хора ще изградят модерна България