НОВИНИ

Напрежение във фонда заради забавяне на документи за лечение на децата

Директорът на Фонда за лечение на деца подменя решенията на обществения съвет Това обявиха Мария Чернева и Красимира Величкова в дебат в сутрешния блок на БНТ с проф. Пилософ и родителите на две от нуждаещите се деца. Родители изразиха недоволство, че необосновано се бави заминаването на техните деца в чужбина.

Напрежение във фонда заради забавяне на документи за лечение на децата
bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 27.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Комуникацията между Фонда за лечение на деца в чужбина и Обществения съвет е скъсана, каза в "Денят започва" Мария Чернева, която е член на съвета. Директорът на фонда проф. Владимир Пилософ пък се отзова с предложение членовете лично да му звънят по телефона, за да се разрешат проблемите.


Проф. Владимир Пилософ: Аз съм във фонда по 14 часа на ден, така че няма никакъв проблем, както сте го и правили преди, госпожа Чернева, да ми се обадите. Не съм и връщал нито един родител, който е идвал при мен.

Мария Чернева отговори, че е звъняла и задавала достатъчно въпроси, но не й е било отговорено.

Проф. Пилософ отбеляза, че администрацията е длъжна да работи на ръка, но се предвижда система, която да облекчи работата им.

Проф. Владимир Пилософ: Сега имаме и помощ от министерството на здравеопазването, командировани са хора и мисля, че вече няма да има непредвидени забавяния при разглеждането на случаите.

Родителите на деца, които имат нужда от лечение в Русия запитаха защо случаите се бавят.

Мария Начева - родител: Към днешна дата от нас се иска становище. Ние не знаем какво становище и никой не ни е информирал. Всъщност ние оставаме с едно впечатление, надявам се дълбоко да бъде погрешно, че някой с някаква цел умишлено бави тези деца, за да изпуснем срока и след това да се проточи с месеци операцията на децата. А ние не знаем отиваме или не.
Проф. Владимир Пилософ: Проблеми няма организираме пътуването на децата. Втората страна на въпроса в България, както във всички страни има определени правила в медицината и тези правила трябва да се спазват. Първо ние нямаме нито един документ, че всяко едно от тези деца е прегледано реално от руснаците. Няма тяхна епикриза или резултат от прегледа. Това е пропуск на документацията разбирам.

Конфликтът е породен от това, че директорът на фонда е взел различно решение от това на обществения съвет и по този начин се забавя заминаването на децата за лечение в чужбина.

Мария Чернева, репортер на БНТ и член на обществения съвет: А Вие обяснихте ли на родителите, че решението на обществения съвет е те да заминат. Защо искате от родителите да търсят допълнително становище, когато това не е тяхната работа. Защо се къса тази връзка и тази комункацията с родителите

Красимира Величкова, член на Обществения съвет: По правилник Общественият съвет е този орган, който дава предложение за решение и ако директорът на Фонда не е съгласен с това решение по правилник той има право да върне отново за разглеждане, но не и да взима различно решение от това, което е приел общинския съвет.

В края на дебата стана ясно, че децата ще заминат за лечение в Сърбия, но трусовете във фонда продължават.



Вижте цялата дискусия в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леководолази ще търсят изчезналия мъж в подводната пещера
Леководолази ще търсят изчезналия мъж в подводната пещера
Деца и преподаватели събират пари, за да ремонтират училището си
Деца и преподаватели събират пари, за да ремонтират училището си