Фондация "Очи на четири лапи" търси доброволци, които да станат приемни семейства за кучета-водачи. В момента се набират кандидатури за отглеждане на малките кученца от развъдните програми, които се очакват през лятото. Приемните семейства нямат финансов ангажимент, всичко се поема от фондацията.

Костадин Костадинов, приемен стопанин: Огромно щастие, невeроятни емоции, любов истинска, непрекъснато ей такива щуротии, лудории и игри. Това е нещо, което е много истинско.

Вече почти 3 години Коко е приемен стопанин. Рила е третото куче, за което се грижи. Отглеждането на всяко едно е различно, а любовта - безгранична. Приема ги като още едно дете, което става част от неговото семейство.

Костадин Костадинов, приемен стопанин: Все едно като едно мъничко дете - от бебе, докато тръгне на училище.

Едно от изискванията за приемните семейства е да имат достатъчно свободно време. През първата година кучето трябва да създаде домашни навици, да се социализира сред хората, да расте в реална градска среда. Трябва да се научи да пътува с всякакъв вид транспорт.

Ели Коджабашева, завеждаща програмата за социализация към фондация "Очи на четири лапи": Много трудно може да се получи хора, които работят по 8 часа на ден, като сложим по един час отиване на работа и един час връщане на работа, стават едни 10 часа, в които кучето стои само вкъщи. Не е това идеята.

Кучето отива при приемното семейство с всичко необходимо - храна, постелка, купички, нашийник, играчки.

След като напуснат приемните семейства, кучетата могат да станат водачи или асистенти на хора с увреждания.

Кучето минава през специално едногодишно обучение, след което се дипломира. То трябва да израсне и да се възпитава в максимално стресиращи условия, за да е подготвено за всичко.

Костадин Костадинов, приемен стопанин: Като дойде времето да се разделяме, как? Плачем, като всички, и ние плачем.

А един ден с неговите очи ще гледа някой незрящ.