НОВИНИ

Фондация помага на семейства в нужда за по-малко изоставени бебета

На фона на статистиката, която показва колко са изоставените новородени у нас, в Пловдив само за месец януари благодарение на усилията на лекарите и социални работници от фондация "За нашите деца", три бебета останаха при родителите си. Така те няма да се причислят към другите 35, които са оставени още в родилните отделения на територията на Пловдив и областта. Ще ви разкажем за един от тези случаи. По молба на майката тя и семейството й ще останат в анонимност.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
06:42, 07.02.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Ще наречем условно младата жена Мария. Тя е от Пловдив и преди девет месеца разбира, че е бременна. Мария е подложена на психически и физически тормоз от съпруга си. Впоследствие той напуска семейството и решението на майката е категорично, че тя няма да задържи рожбата си. По време на бременността тя живее с баба си и баща си, който ни разказва за колебанията на родилката.

Когато научават за намеренията на Мария лекарите се обаждат на социални работници с молба за съдействие.

Мариана Костадинова – мениджър "Социална работа" в Център за обществена подкрепа "За деца и родители" към фондация "За нашите деца": Срещнахме се със старшата сестра на отделението с майката с дядото беше много емоционална среща, установихме че майката има и здравословен проблем. Тук беше много важно ние да я утешим, да вдъхнем увереност, че ще се справи, говорихме за всички възможности, които имаме като подкрепа към майките. За наша радост, с подкрепата на дядото, майката взе решение да се грижи сама за детето си. В този момент е много важна първоначалната подкрепа и да се направи цялостна оценка на всички причини, поради които се е стигнало до това решение. Обикновено те са много комплексни, на първо място това е бедността.

Още в родилното отделение семейството на Мария получава дрехи, млека и бебешки аксесоари за своето момиченце. Близо месец по-късно тя се чувства по-уверена в грижите за бебето и щастлива от взетото решение.

Мариана Костадинова – мениджър "Социална работа" в Център за обществена подкрепа "За деца и родители" към фондация "За нашите деца": Видима е промяната в майката, тя е по-ведра по- усмихната, винаги детенцето е в ръцете й, за да може да го усеща, защото се притеснява че не може да го чува заради увреждането й.

Децата, които са изоставени за миналата година на територията на Пловдив и областта, се настаняват основно в приемни семейства. 29 от тях са намерили грижа в лицето на приемните родители, а за три е предприета мярка от Отдел "Закрила на детето" – настаняване при близки на родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати
Оставки на лекари и медицински сестри в болницата в Карлово заради ниски заплати
Продължава делото срещу бившия кмет на Младост Десислава Иванчева
Продължава делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева