Силви Вартан направи дарение за неонатологичното отделение на болница „Пловдив". Фондацията на естрадната звезда с български произход предостави две реанимационни маси за нуждите на недоносените бебета. Близо 1 200 деца годишно преминават през отделението, което поема интензивни случаи на бебета от цялата пловдивска област.

Дарените реанимационни маси са от най-висок технологичен клас и дори се налага някои от сестрите да бъдат специално обучавани за работа с тях.

д-р Диана Аргирова, началник отделение по неонатология: Изключително важни за нашата ежедневна работа, тъй като с тях бързо, удобно, безопасно се реанимират деца, когато имат необходимост от това още в родилна зала или тук в отделението.

Стойността на дарението надхвърля 56 000 лева, събрани от специални изяви на Силви Вартан, след като тя преустанови активна концертна дейност. От новата апаратура вече се ползва 4-месечният Гошко, който постъпва в отделението в много тежко състояние и с тегло едва 1 килограм и 200 грама.

д-р Диана Аргирова: Това е оцеляващият Гошко. Това дете е много страдало. То е едно от децата, които са непотърсени от родителите си.

Родителите на 10-дневния Симеон пък идват в болницата всеки ден, за да видят как е и да не губят връзката си с него.

Преди шест години Силви Вартан подари на същото отделение фотолампа, която и до днес се ползва за лечение на жълтеница при новородените.