НОВИНИ

„Форми на водата“ във варненската галерия „Папийон“

„Форми на водата“ е най-новата изложба във варненската галерия „Папийон“. Девет български автори показват свои картини, вдъхновени директно и индиректно от най-разпространената течност на Земята.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мартин Николов/Данил Кираджиев
16:10, 30.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

С помощта на акварелни бои в галерията оживяват цветове, форми, образи. „Формите на водата“ не само не са ограничени от платното, а точно обратното - разпростират се отвъд рамките на картините.

Виктория Митева, галерист
“Акварелът е сбор от четири стихии, бих казала – като водата е една от тях, огъня – порива, вдъхновението, което всъщност дава художникът от себе си, боята като тинктура е символ на земята и водата в смесица с въздуха, създава акварел.“

Платната на българските художници, независимо от различния почерк, са напълно разпознаваеми по стил, обединени от изразните средства на акварела.

Професор Стоимен Стоилов, художник
"Акварелът, колкото и да си го нарисувал, не бъди доволен, измий го и пак започни, защото от долу се появяват едни нюанси, които по никакъв друг начин не могат да се постигнат.“

„Форми на водата“ показва известни и обичани български художници в светлината на други идеи, реализирани с различни маниери на рисуване и неограничения размах, който акварелът предоставя.

Изложбата ще остане във варненската галерия „Папийон“ до средата на април.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова изпрати писмо до КЕВР срещу скока на цената на природния газ
Мая Манолова изпрати писмо до КЕВР срещу скока на цената на природния газ
Първи сме по жертви на пътя в Европа
Първи сме по жертви на пътя в Европа