НОВИНИ

Формулата на управляващите след оттеглянето на АБВ

Очаква се днес да продължат преговорите между управляващите за върнатите от президента текстове на Изборния кодекс. Вчерашните разговори между премиера Бойко Борисов и лидерите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок завършиха без резултат. От Патриотичния фронт продължават да настояват, че ветото на президента трябва да бъде отхвърлено и заплашват да свалят подкрепата си към кабинета, ако това не се случи. В същото време управляващите обсъждат промени в някои от текстовете, които да гарантират правата на сънародниците ни зад граница. Дебатът се пренесе и в студиото на "Денят започва".

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:17, 11.05.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Оттеглянето на АБВ от управляващото мнозинство изненадало Красимир Каракачанов. Днешното правителство е конструкция, която винаги е под напрежение, важно е основата да бъде стабилна, смята Цветан Цветанов. Тълкуванията на двамата за оставката на Йвайло Калфин като социален министър съвпадат.

Цветан Цветанов - председател на парламентарната група на ГЕРБ: От конгреса на БСП и начина, по който беше избран новия председател смятахме, че това може да бъде очаквана политика като решение на АБВ.
Красимир Каракачанов - съпредседателят на ПГ на Патриотичен фронт: Аз лично го отдавам на някои решения на последния конгрес на БСП и завката на новия лидер за обединение на всикчи леви политически формации.

Каракачанов определи ветото на президента върху промените в изборния кодекс като част от лична кампания на Плевнелиев.

Красимир Каракачанов - съпредседателят на ПГ на Патриотичнен фронт: Дали кампания, с която се готви за следващ мандат , дали кампания, с която се готви да остава по някакъв начин в политиката, но то беше абсолютно... как да кажа... неприемливо.
Цветан Цветанов - председател на парламентарната група на ГЕРБ: И съм убеден, че в общите ни усилия можем да постигнем общо решение, защото мнозинството гласува този Изборен кодекс и мнозинството трябва да даде отговор на тези въпроси, които иамаме днес.

И Цветанов и Каракачанов не желаят да се ограничават правата на българите в чужбина.

Цветан Цветанов - председател на парламентарната група на ГЕРБ: Трябваше и е необходимо да бъдат прецизирани точно тези детайли, защото действително не трябва да създаваме усложняване на българските граждани, които са много повече в ЕС.
Красимир Каракачанов - съпредседателят на ПГ на Патриотичен фронт: Но Патриотичният фронт никога няма да се съгласи и няма да приеме - това е залога за нашето оставане в това мнозинство да се позволи отново безконтролно в република Турция да се откриват секции, както беше досега.

Ако има нормален диалог ще има стабилност, смята Каракачанов. Тогава предсрочните избори ще останат на заден план. Въпреки, че управляващите губят математическото мнозинство според Цветанов при гласуването на много от текстовете не би трябвало да има проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздават хранителни продукти в Пловдив
Раздават хранителни продукти в Пловдив
Започна новият парламентарен сезон
Започна новият парламентарен сезон