НОВИНИ

Форум за Деня на бежанеца

Медиите до голяма степен формират общественото мнение за бежанската криза. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на форум по повод Световния ден на бежанеца. Тя коментира, че липсват журналистически разследвания за трафика на хора и каналджийството, а понятията "бежанци" и "тероризъм" се преплитат, тъй като няма задълбочено обсъждане на тези теми.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:13, 20.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

65,5 млн. души напуснали родните си места в най-големия миграционен поток от Втората световна война насам. На всеки три секунди един човек е принуден да напуска страната си, е равносметката днес.

;
Матайс льо Рут, ръководител на представителството на ВКБООН: - Не можем да празнуваме факта, че половината от всички бежанци са деца. Не можем да празнуваме многобройните пречки, пред които бежанците са изправени в търсене на сигурност към Европа.
;

По думите на Илияна Йотова 70% от журналистическите материали за бежанците са посветени на проблема за сигурността, което превръща Европа в затворена крепост. Според вицепрезидента за интеграция на бежанците в медиите вече не се споменава, а личният разказ за човешките съдби все по-често липсва.

;
Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: - Като хора привикнахме с нормалността на това всеки ден да чуваме за загинали хора и това да отминава без никой вече да се замисля кои са тези хора, как са загинали и какви човешки трагедии стоят зад всяка една смърт.
;
акад. Христо Григоров, председател на БЧК: - Ако отидете в един лагер и когато видите една майка с 3-4 дечица, половината болни, сополиви, напикани, когато видите сълзи в очите на тази майка и една безпомощност, тогава ще разберете, че трябва да се помага.
;

А всеки човек носи със себе си история.. Една съдба, към която трябва да протегнем ръка за помощ, а не да ѝ обръщаме гръб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел е много добре подготвена, смятат евродепутати
Мария Габриел е много добре подготвена, смятат евродепутати
Здравната каса обсъжда нови правила за разпределяне на бюджетите на болниците
Здравната каса обсъжда нови правила за разпределяне на бюджетите на болниците