Нелицензираното производство е основният проблем, с който се сблъскват родните винопроизводители. Това заявиха собственици на изби в страната, които се включиха в седмото издание на Форума на българското вино - Ди вино тейст. Тази година посетителите на изложението ще могат да дегустират продукцията над 70 производители на вино у нас в НДК.


Вкус и качество. С това българските винопроизводители се утвърждават на родния и чуждите пазари. На това залага и Евгени Тренчев, който е собственик на изба в град Стралджа, за да се справи с конкуренцията.

Евгени Тренчев - собственик на изба в община Стралджа: Нашата философия е да направим вина, които са с минимални намеси и които да отличават нашия район.
Проблемът е, че в нашата държава има страшно много частни производители, които търгуват с вина и развалят пазара, няма регулация - същото е и с дестилати, ракии

Винопроизводителите не разчитат на държавата за регулиране на пазара, а на своите собствени усилия, като постоянно модернизират производството си и увеличават разнообразието от вкусове, които да предложат всяка година. На форума на българското вино тази година ще бъдат представени над 500 вкуса.

Емил Коралов - организатор на форума: 350 от тях са премиери. стана традиция производителите да представят нови вкусове, независимо дали са млади или отлежали
Видео: Освен на вътрешния пазар, тези вкусове са предпочитани и в страните, където няма традиция в производството на вина. Така и Недялко Гуглев, който е управител на изба в ямболското село Ботево, само след 4 години успява да пробие на чужди пазари.
Недялко Гуглев - управител на изба в село Ботево: Ямбол Австрия, Гърция и Испания .

А у нас българските вкусове ще могат да бъдат опитани до 19 ноември, докато продължава изложението.