Първият по рода си академичен форум "Япония и Европейския Югоизток" събра 8 от големите имена на японската българистика и балканистика заедно с нашите учени в Аулата на Софийския университет. И това се оказа кулминацията не само на 30-ите юбилейни Дни на японската култура у нас, но и на дипломатическата сага София - Токио през последните 110 години.

110 години минаха откакто пра-пра дядото на японския император Нарухито - принц Куни Кунийоши, идва в София при цар Фердинанд по случай Независимостта на България. И въпреки превратностите на времето, от тогава до днес между София и Токио винаги е имало добри отношения - и като съюзници, и от двете страни на барикадата. И българската японистика винаги е била основен мост.

БНТ: Какво според теб прави българите отворени към японската душевност, към японската култура?

Проф. Юми Ниномия - Университет "Сока": Българите и славяните акцентира добродетелството към делото на човека и това разбиране - душата на доброто може да е нещо общо между българите и японците.

БНТ: Казват, че българската школа по японистика е една от най-силните школи в света - така ли е?

Н. Пр. Масато Ватанабе - посланик на Япония: 100% съм съгласен. От 2 години съм тук и виждам изключително високия стандарт на обучението по японски.

Какво е бъдещето в тази трудно обяснима близост - най-вероятно в супермодерните технологии, в които и ние сме на ниво. Така в Дните на тройния юбилей България - Япония почетната грамота на официално Токио взе нашият известен IT-специалист доц. д-р Боян Жеков. Той е в дъното на появата на божеството на японските бойни изкуства Такемикадзучино микото за пръв път в България.