НОВИНИ

Фотографска изложба "Аз съм българка!"

С края на парламентарния сезон от Народното събрание си отиде и фотографската изложба на Радослав Първанов "Аз съм българка". От какви истории е провокиран патриотичният проект, вижте в следващия репортаж.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:14, 01.08.2017
Чете се за: 02:27 мин.
Още

Двадесет и три съвременни красиви българки, облечени в традиционни носии, тридесет паметни наши исторически обекта, над сто часа снимки и много любов към родината. Така може да се обобщи патриотичният фотографски проект "Аз съм българка!".


Радослав Първанов: "Българка е образът, който искам да обедини всички нас и реално да обедини всички момичета, които са участвали в този проект в една картина, която да състави образа на България."

Идеята се е запалила в Радослав още през 2014г. докато е снимал историческа възстановка.


Радослав Първанов: "Тогава харесах едно от момичетата и ѝ предложих да направим индивидуални снимки с носия в Стария Пловдив. След като направих снимките пуснах ги в мрежата, хората много ги харесаха, реакциите бяха много и хубави. Тогава си казах, че трябва да направя нещо по-мащабно."

Радослав избира момичетата, които е представил в проекта си много внимателно. Сподели, че освен очевидната им красота, е търсил доказателства, че са с отношение към българската история и традиции.


Петя Кирилова: "Българската история е много цветна и всеобхватна и много малко народи могат да се гордеят с такава история като нашата."

Радослав Първанов: "Когато избирам момичетата и договаряме снимките съм търсил душевната красота, любовта към България."

Петя Кирилова: "Тъй като аз съм от Перник и както знаете там всяка година се провежда фестивалът "Сурва". Той ме видя на фестивала и бях облечена с носия, много ме хареса и ми предложи да ме снима. Аз първият път малко се дръпнах, защото ме беше страх. Защо пък някакъв фотограф точно мен си избра, но в последствие се сработихме и много добре ни се получиха снимките и работата заедно. Ако ми беше предложил да ме снима по мои си дрехи може би нямаше да се съглася, но аз като облека носията съм толкова горда, че веднага се съгласих."

Историите зад фотографската изложба са много. Една от тях е за девическия метох в град Златица. Място,което е оставило освен фотографски отпечатък и усещане за надежда.


Радослав Първанов: "Мястото е съвсем обикновена къща, която днес обаче се руши, но над 4 или 5 пъти доколкото знам Апостолът на свободата е намирал убежище. Днес има една паметна плоча, която обозначава това, но за съжаление сградата е в окаяно състояние. Достатъчно силна история, а същевременно картинка, която дори не е красива. Постарахме се да я заснемем от ъгъл, който е по-подходящ. Дано се замислят и това място да бъде възстановено и да му бъде вдъхнат нов живот, защото това ще привлича хиляди туристи."


В платната прозират усмивки и гордост от красотата на българките.


Радослав Първанов: "Чужденците се спираха да се снимат с тях. Тук в София пред "Александър Невски", когато снимах серията "Люлките на християнството" корейски туристи ми отвлякоха момичето с трибагреника и сигурно 40 минути беше заета да се снима с тях. Това се случи на много места и доказва, че рекламата не ни е достатъчна и чужденците не знаят достатъчно за нашите култура и бит, защото в носиите откриват много за нас."

Петя Кирилова: "Тази носия е лично моя и е от прабаба ми. На поне 100 години е и е семейна реликва. Носията е предавана от баба на внуче и от майка на дъщеря. На мен ми я предаде моята баба и аз я нося много често с голяма гордост. Всеки сам си избира какво да носи, как да се облича. Аз също не нося носия всеки ден, но пък никога през живота си една българка да не е слагала носия. Това за мен ако аз лично не бях щеше да ме е срам! Носията винаги трябва да се носи с гордост и според мен всяка една българка трябва поне да облече да види как изглежда, как са изглеждали преди това нейните баби в носия."


Целта на проекта е да се събуди интерес към родната история и традиции.


Радослав Първанов: "Второто представяне на тази изложба е в парламента. Тук освен депутатите, освен министрите, идват и много гости. Идват чужденци, идват дипломати, идват посетителски групи. Идват хора, в които можем да предизвикаме интерес. Фактическата цел на проекта е да предизвикаме интерес и хората да отидат, да видят, да се поинтересуват от историята, от културата ни."


След представянето в Народното събрание изложбата потегля към други места, за да бъде представена. На 31 август можете да я посетите в "Двореца" в Балчик, където ще остане половин месец. А в деня на обявяването на Независимостта на България - 22 септември ще бъде открита в гр. Копривщица в сградата на Жив музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти за казуса с майката, изоставила детето си
Експерти за казуса с майката, изоставила детето си
САЩ наложи санкции срещу президента на Венецуела Николас Мадуро
САЩ наложи санкции срещу президента на Венецуела Николас Мадуро